ODGOVORNI ZA REKONSTRUKCIJU HIDROELEKTRANE Proširena istraga nad petoricom osumnjičenih za tragediju u Platu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Proširena je istraga protiv petorice odgovornih za nesreću u Platu u kojoj su smrtno stradala tri djelatnika HE Dubrovnik.

Na internetskoj stranici DORH-a objavljeno je priopćenje u petak kako je doneseno rješenje o proširenju istrage, određene rješenjem o provođenju istrage od 13. lipnja 2019. protiv petorice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956., 1975. i 1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili po jedno kazneno djelo teško djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 2. u vezi sa st. 1., i u vezi s kaznenim djelom opasno izvođenje građevinskih radova iz članka 221. stavak 1. Kaznenog zakona. (14. 2. 2020.).

Istraga se proširuje nad Željkom Starmanom (67), donedavnim šefom HEP Proizvodnje, Nikolom Rukavinom (50), članom Uprave HEP-a te nad 64-godišnjakom, 45-godišnjakom i 73-godišnjakom, zbog sumnje da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, prilikom rekonstrukcije pogona hidroelektrane povrijedili obveze pravne osobe u gradnji i zaštiti od požara. Rekonstrukcija pogona je provedena od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017. godine, a istraga se proširuje na okrivljenu pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnovane sumnje da je odgovorna za isto kazneno djelo. Sumnja se kako je "odgovorna za kazneno djelo opasnog izvođenja građevinskih radova".

Istaknuta je odgovornost trojice okrivljenih, Rukavine i Starmanom koji su uhićeni 11. lipnja te su izjavili kako se ne osjećaju krivim. Uz njih je istaknut i trećeokrivljeni 64-godišnjaka.

Navedeno je opisano u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama ovog državnog odvjetništva 14. lipnja 2019. Posljedica postupanja okrivljenika bilo je smrtno stradavanje trojice zaposlenika Hidroelektrane Dubrovnik u požaru 10. siječnja 2019. i nastalom velikom materijalnom štetom.
U nastavku istražnog postupka provodi se dopuna vještačenja uzroka požara i kemijskog vještačenja.

Podsjetimo, u požaru 10. siječnja 2019. u HE Plat nestala su tri radnika koji su nakon opsežne potrage pronađeni mrtvi.

Popularni Članci