Danas počinje suđenje za smrt malenog Gabrijela, četiri medicinske djelatnice iz Metkovića obuhvaćene optužnicom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: privatni album
Dječak je preminuo 2018. godine, a suđenje započinje godinu dana nakon potvrđivanja optužnice protiv tri liječnice Hitne pomoći u Metkoviću i jedne medicinske sestre iz Doma zdravlja koje DORH sumnjiči da su skrivile njegovu smrt

Na Općinskom sudu u Dubrovniku počinje suđenje zdravstvenim djelatnicama iz Metkovića koje se tereti za smrt dječaka Gabrijela Bebića koji je preminuo u prosincu 2018. godine.

"Okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke", stoji u optužnicu, a predmet vodi Ilka Markić, sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Dubrovniku, a rasprava se održava tri dana zaredom. Danas, te 23. i 24. svibnja, javlja RTL.

Dječak je preminuo 2018. godine, a suđenje započinje godinu dana nakon potvrđivanja optužnice protiv tri liječnice Hitne pomoći u Metkoviću i jedne medicinske sestre iz Doma zdravlja koje DORH sumnjiči da su skrivile njegovu smrt.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 11. veljače 2021. nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona. (19. 2. 2021.)

Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca. 2018. godine, su, tereti ih se propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju. Tereti ih da su dijete vratila na kućno liječenje, a u tim okolnostima je četvrtookrivljenica (1972.) odbila, tereti ju se

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenoj (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije stavlja se na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i to da je životno ugrožen, niti da je o tome obavijestila liječnika pa je zbog toga kao i prethodno neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica došlo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Dijete je, unatoč kasnijem prijevozu i hospitalizaciji u KBC-u Split i intenzivnom liječenju uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.", stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva koje objavljenog u veljači 2021. godine.

"Osjećam se teško, Gabrijela ništa ne može vratiti, a ovo radim za svu djecu Metkovića, da se nikome ništa više ne desi", rekla je Gabrijelova majka kada je potvrđena optužnica.

Popularni Članci