Beroš poručio iz Dubrovnika: 'Treba reći NE legalizaciji marihuane'; Bačić kritizirao Beljaka: 'Ako je i od njega, puno je!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer Mratinović
Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava se danas, a tom prilikom na konferenciji za medije u Lazaretima su se obratili ministar zdravstva i nositelj liste za X. izbornu jedinicu Vili Beroš i drugi na listi te saborski zastupnik Branko Bačić. Tom prilikom su poručili kako se HDZ ne zalaže za legalizaciju marihuane.

„Kao ministar zdravstva na ovaj međunarodni dan moram kazati kako je stav u Ministarstvu zdravstva i naše stranke potpuno jasan – legalizacija lakih droga u rekreativne svrhe nije dobra. To je put u ovisnost, put u probleme u društvu, put koji razara naše obitelji. Naš moto 'Sigurna Hrvatska' uključuje i činjenicu kako lake droge nisu za rekreativnu upotrebu,“ izjavio je Beroš.

Kako kaže Beroš, stav cijele Zapadne Europe je 'ne' legalizaciji lakih droga u rekreativne svrhe.

„Mi, nažalost, svjedočimo činjenici da imamo legaliziran alkohol i duhan koji imaju svoje zdravstvene i socijalne i društvene posljedice. Apsolutno treba reći 'ne' legalizaciji droge u rekreativne svrhe makar to bila i marihuana. Ona ima svoje medicinske učinke, ona nije lijek, ona je pomoćno sredstvo koje može utjecati na određene simptome i umanjivati ih, no nije lijek,“ poručio je Beroš dodavši kako je tu poruku važno poslati našim mladima.

Bačić je podsjetio na svoje aktivnosti koje su, tvrdi, usmjerene ka pomoći mladima, a u to legalizacija lakih droga nipošto ne spada.

„Želimo poslati jasnu poruku kako je HDZ protiv legalizacije lakih droga. Cijeli svoj politički život se zalažem za poboljšanje statusa mladih i mladih obitelji, za njihovo pozicioniranje u društvu. S brojim mjerama sam, i kao ministar graditeljstva, pripremao zakon kojim smo mladim ljudima htjeli pomoći da što prije riješe stambeno pitanje i danas je u našem programu jedna od bitnih elemenata, a to je osiguranje 20 tisuća stambenih kredita,“ izjavio je dodavši kako to ne spada pod njegovanje obiteljskih vrijednosti što je jedan od temeljnih principa stranke.

„Put do teških droga vodi preko lakih droga, pa i preko marihuane. Neshvatljivo je da jedan od čelnika koalicije Restart koalicije Krešo Beljak jasno kaže kako će, ako pobijede na izborima, teško kažnjavati korisnike teških droga, ali da će legalizirati lake droge. Pa ako je i od Kreša Beljaka, puno je. Ne znam planira li Restart koalicija s Beljakom kao novim ministrom zdravstva to uvesti ako bi oni pobijedili, ali nedopustivo je da se u našem društvu pokušava uvesti u pravni i zakonodavni sustav legalna uporaba lakih droga za rekreativne svrhe. Mi u HDZ-u smo branik i protivimo se bilo kakvoj mogućnosti legalizacije. Ovdje, iz Dubrovnika i X. izborne jedinice čiji je nositelj liste ministar zdravstva, najavljujemo kako ćemo se oštro suprotstaviti bilo kakvim prijedlozima koji bi išli ka legalizaciji lakih droga u RH,“ oštro je poručio Bačić.

Popularni Članci