Zakon stigao u Sabor, počinje pravni rat za zidine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika poslan je u Sabor, nakon što je prošlog tjedna prihvaćen na sjednici Vlade.

Zakon se još uvijek ne nalazi na Dnevnom redu, ali kako doznajemo, u srijedu ili petak će biti stavljen, a ukoliko bude stavljen  po hitnom postupku, i prvo i drugo čitanje trebalo bi biti gotovo do ljetne stanke 15. srpnja.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, upravljanje zidinama s Društva prijatelja dubrovačke starine prenosi se na Grad Dubrovnik, a obnova baštine na Zavod za obnovu Dubrovnika, kojeg će Grad financirati prihodom od ulaznica za zidine.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis orlić smatra kako je riječ o protuustavnom zakonu, kojim se krši trodioba vlasti. Apelira na što prije konstituiranje Gradskog vijeća Grad Dubrovnika, kao tijela koje bi se trebalo očitovati o ovom Zakonu. Orlić je uvjeren kako će Zakon na kraju pasti na Ustavnom sudu, jer se njime stavljaju van snage postojeći ugovori koje Društvo ima s Gradom kao i pravo plodouživanja na zidine.

Sasvim je sigurno kako će se po pitanju zidina voditi žestoki pravni rat, jer DPDS neće tek tako popustiti i prihvatiti novu pravnu situaciju koja znatno oštećuje Društvo u financijskom smislu.

Prijedlog Zakona dostupan je OVDJE.

 

Popularni Članci