Umro Ante Starčević - Otac domovine

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Jedan od najistaknutijih hrvatskih povijesnih ličnosti zasigurno je Ante Starčević kojega brojni nazivaju i Ocem domovine. Bio je jedan od najvećih zagovornika hrvatske neovisnosti te se odlučno protivio bilo kakvim oblicima upravnih ili državnih veza Hrvatske s Austrijom i Mađarskom.

Dr. Ante Starčević rođen je 23. svibnja 1823. godine u selu Žitnik, nedaleko od Gospića. Pučku školu završio je u selu Klancu a sjemenišnu gimnaziju u Senju i Zagrebu. Nakon svršetka gimnazije počeo se baviti književnim radom i prvi put se pojavljuje 1845. godine sa svojim literarnim radovima u Gajevoj „Danici horvatskoj, slavonskoj i dalmatinskoj“ pod pseudonimom A. V. Rastevčić. U Budimpešti je studirao teologiju i filozofiju i postigao doktorat filozofije.

Nakon završenog studija napustio je misao o svećeničkom zvanju i odlučio se posvetiti borbi za slobodnu i suverenu Hrvatsku te se zaposlio u Zagrebu u pisarnici odvjetničkog ureda Lavoslava Šrama. Već krajem 1860. godine pisao je niz političkih članaka te je početkom 1861. bio izabran za velikog bilježnika Riječke županije gdje se istakao kao autor čuvenih Predstavki riječke županije. Iste godine bio je izabran u Hrvatski sabor kao zastupnik kotara Hreljin- Grobnik.

U Hrvatskom saboru bio je najgorljiviji zagovornik hrvatske neovisnosti odlučno se protiveći bilo kakvim upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom, gradeći tako temelje za osnivanje Stranke prava, koju je osnovao s Eugenom Kvaternikom.

Od početka svog političkog djelovanja do kraja života Ante Starčević je neumorno dokazivao kako je glavna i najosnovnija stvar osloboditi se austrijskog sužanjstva i da za hrvatski narod nema života ni sretnije budućnosti dok ne bude samostalan i neovisan. Starčevićeva popularnost u narodu bila je velika te mu je zahvalni hrvatski narod 1895. godine izgradio Starčevićev dom u Zagrebu gdje je živio do konca svog života.

Umro je 28. veljače 1896. godine u 73. godini života. Prema vlastitoj želji sahranjen je na Šestinskom groblju u Zagrebu.

Može se reći da su protivnici na Starčevića gledali kao buntovnika, antikrista koji se protivi svemu što je duhovno i kršćansko. Najveći razlog leži u tome što se protivio ulozi klera u nacionalnom i političkom životu Hrvatske. Naime, Ante Starčević je smatrao kako je crkva kulturno unazađivala narod, odnosno nije pomagala da se napreduje.

Popularni Članci