Život pomoraca na luksuznim brodovima nije uvijek 'za poželjeti'; 'Ja sam širi od kreveta pa spavam na boku'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović/DD
Pri samom spomenu kruzera, jahti i putovanja, prvo što nam pada na pamet su luksuz i uživanje. Putovanja kruzerom tako izgledaju za putnike. Na raspolaganju imaju bazene, razne restorane, kina, kazališne predstave, ma sve što im srce poželi jer kruzeri su kao mini grad. 

No, kao i uvijek svaka medalja ima dvije strane. Dok putnici uživaju u svom odmoru, radnici s druge strane svoje slobodno vrijeme provode u minijaturnim kabinama u koje je samim čudom smješteno ono što im treba. 

Kayleigh radi na kruzeru "Wonder of the Seas" tvrtke Royal Caribbean, piše The Sun, a na svom TikToku podijelila je kako izgleda njezina kabina koju dijeli s još jednom zaposlenicom.

- Najbolja stvar u kupaonicama je to što možete oprati zube, obrijati noge, istuširati se i obaviti nuždu, sve u isto vrijeme, našalila se Kayleigh okrećući kameru kako bi pokazala WC, tuš i malo ogledalo. 

No, unatoč maloj kabini u kojoj se još nalazi i krevet na kat, mali ormar, frižider i stol, Kayleigh je kazala da je zadovoljna te da su se ona i cimerica snašle u svemu.  

Što se tiče odjeće, piše The Sun, Kayleigh je još uvijek u šoku što je sve uspjela smjestiti u vrlo uzak ormar. Kako je objasnila, ima neku vrstu "opsesije odjećom".

Realnost je ovo i mnogih hrvatskih pomoraca koji zarađuju kruh sa sedam kora na kruzerima ili privatnim jahtama. Koliko god velika većina pomorce promatra samo kroz prizmu novca i opravdava se 'tko ih je na to tjerao', oni sami nam priznaju da su uvjeti u kabinama nekada nepodnošljivi. 

Svima je jasno da ih nitko na to nije prisilio, ali ipak je riječ o minimalnim uvjetima potrebnima za normalno funkcioniranje.

- Radim na luksuznoj jahti, a krevet mi je takav da u njega ne mogu leći normalno pa uglavnom spavam na boku. Ukratko, širi sam od kreveta, a vjerujte da visinom i težinom ne odskačem od prosječnog Dalmatinca - objašnjava pomorac iz Splita, piše Slobodna Dalmacija.

Dodaje da mu se iznad glave nalazi lampa koja mu kad legne točno udara u čelo pa je zbog toga i rijetko pali.

- Moj brod nije puno drugačiji od drugih. Sobe za posadu uvijek su skromnije i najmanje pa se snalazimo kako možemo. Problem je kad upravljate brodom od par milijuna eura, a neispavani ste, al o tome očito brodograditelji ne misle. Luksuz i komfor sačuvani su za vlasnike - govori. 

Objašnjava da je plovio na raznim jahtama, ali svugdje je situacija uglavnom ista. 

- Sobe su skučene, jedva ruke raširite u njima. Imam par prijatelja koji voze katamarane, već je uobičajeno da kad idu leć kažu da idu u grob! - za kraj kaže Splićanin. 

Slično iskustvo ima i drugi sugovornik, pomorac na kruzerima. 

- Šta je bolja pozicija, to je bolja kabina. Na nekim starijim brodovima je u jednoj kabini znalo biti po šest ljudi, a u novijim dvoje ili čak jedno. Situacija se ipak malo poboljšala - kaže pomorac s kruzera.

foto: ilustracija

Popularni Članci