Zastupnički dom Kongresa izglasao Trumpov opoziv, protiv njega i dio republikanaca

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, RTL
Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Za opoziv su glasala 232 kongresnika, dok je protiv bilo 197 kongresnika. Za opoziv republikanskog predsjednika bilo je i deset republikanskih kongresnika., piše Jutarnji. 

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - "poticanju na pobunu" - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena. 

Popularni Članci