U ITALIJI EPIDEMIJA SVE OZBILJNIJA Samo u zadnja 24 sata umrlo 28 osoba, zatvaraju se škole, kina i kazališta...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot hrt
Talijanska vlada potvrdila je u srijedu da zatvara sve škole do 15. ožujka, zatvara kina i kazališta te zabranjuje javna događanja u cijeloj zemlji u pokušaju da obuzda širenje koronavirusa, a nove mjere u borbi protiv epidemije donose i druge države, pišu agencije.

Uredbom u čiji je tekst agencija Reuters dobila uvid nalaže se "obustava događanja svih vrsta koji podrazumijevaju koncentraciju ljudi i ne omogućuju poštivanje sigurnosnog razmaka među njima od najmanje jednog metra", piše Jutarnji.

"Sve talijanske škole bit će zatvorene od četvrtak do 15. ožujka kako bi se spriječilo širenje novog koronavirusa", rekla je ministrica Lucia Azzolina, prenosi agencija dpa.

Vijest o zatvaranju obrazovnih ustanova objavile su agencije i ranije u srijedu no naknadno je bilo rečeno da je treba potvrditi i vlada.

Nacrt uredbe također poručuje Talijanima da izbjegavaju grljenje i rukovanja kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri spriječilo daljnje širenje smrtonosne bolesti koja je uglavnom pogodila sjeverne talijanske regije.

Po najnovijim podacima koje su u srijedu prenijele agencije broj zaraženih u Italiji narastao je na gotovo 3100, a povećan je broj umrlih, na 107 u odnosu na 79 dan ranije.

Povjerenik civilne zaštite Angelo Borrelli objavio je ove nove podatke tijekom konferencije za novinare civilnoj zaštiti, te je ujedno kazao da se od koronavirusa oporavilo 276 ljudi, 116 više nego jučer, piše ANSA.

Njemačka otkazuje letove, Saudijci mali hadž

Zbog epidemije koronavirusa otkazuju se sajmovi, poput najvećeg turističkog sajma u Berlinu, a u srijedu je objavljeno da se odgađa venecijanski Bijenale za kolovoz.

Smotra svjetske arhitekture tako će se održati od 29. kolovoza do 29. studenoga umjesto od 23. svibnja do 29. studenoga, objavili su organizatori u srijedu, prenosi agencija dpa.

Novinske agencije prenijele su da je 150 svojih zrakoplova prizemljila kompanija Lufthansa. Glasnogovornik kompanije je za Reuters u srijedu objasnio da "prilagođavaju planove s obzirom na izvanredne okolnosti".

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka odlučili su u utorak zbog epidemije svoje sjednice do daljnjega održavati virtualno, a otkazan je i londonski Sajam knjige.

Organizatori su obrazložili da su odluku donijeli na temelju preporuka britanske vlade kao i činjenicom da je dio sudionika sajma, na kojem se godišnje okuplja po 25000 djelatnika u izdavaštvu, zbog koronavirusa suočen s ograničenjima putovanja, piše agencija AFP.

Pariški muzej Louvre je, međutim, odlučio u srijedu ponovno otvoriti svoja vrata. Francuska je uz Italiju i Njemačku jedna od najpogođenijih europskih zemalja novim virusom te je Louvre "zbog sigurnosti osoblja i posjetitelja" bio zatvoren od nedjelje.

Kako se broj umrlih od novog koronavirusa povećao i u Iraku i Iranu Saudijska Arabija u srijedu je odlučila zaustaviti godišnje hodočašće umru, takozvani "mali hadž".

Saudijsko ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je privremeno zaustaviti dolazak svojih građana i stranih državljana u Meku na umru koja se može vršiti u bilo koje doba godine.

Na umru u Saudijsku Arabiju godišnje dolaze milijuni muslimanskih vjernika.

Do sada je u svijetu novim koronavirusom zaraženo 9.400 ljudi, a više od 3200 je umrlo.

Najviše zaraženih i umrlih je u Kini, 80.270 od kojih je 2981 umrlo, Južnoj Koreji gdje je zabilježen 5621 slučaj s 32 smrtna ishoda, Italiji te Iranu koji je zabilježio 2922 slučajeva zaraze uz 92 umrla.

Koronavirus je teško pogodio svjetsko gospodarstvo, snižene su prognoze rasta. Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše većih nego što se očekivalo gospodarskih šteta od koronavirusa.

Nadalje, gospodarstvo Europske unije bit će najteže pogođeno poremećajima u opskrbi iz Kine zbog epidemije koronavirusa, procijenila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj UNCTAD.

Popularni Članci