POTRAGA ZA POMORCIMA Pogledajte kako su opremljene splavi, koliko je hrane i jesu li mornari zaštićeni (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: twitter, marine nationale
Kako točno izgleda i što se sve nalazi na splavi na kojoj se može izdržati i mjesec dana RTL je provjerio u jednom njihovu servisu u Poličniku kraj Zadra.

U kontejneru teškom samo 150 kilograma nalazi se splav za spašavanje 20 ljudi. Otvori se i napuše za manje od minute. Na takvu su se splav vjerojatno ukrcali preživjeli pomorci s broda Bourbon Rhode, među njima i hrvatski kapetan Dino Miškić. Sve je dobro zapakirano, ali i praktično razmješteno.

Hrana je u obliku visokoenergetskih pločica, a dragocjena litra i pol vode po osobi je raspoređena u male doze.

U drugoj vreći je oprema.

"Imamo prvu pomoć, pumpu za dodatno napumpavanje splavi ako zatreba, termoodijelo, pripadajuću pirotehniku, lampadinu (svjetiljku), tablete protiv morske bolesti, rezervno sidro, pribor za ribolov", govori za RTL Danas Željko Vulić, voditelj servisa splavi za spašavanje u Poličniku.

Napuhane dvostruke bočne stranice poput onih u gumenim čamcima visoke su oko 80 centimetara, a gumirani pokrov može se navući preko cijele splavi kako bi se osiguralo da u nju ne ulazi more.

Splav ima i termoizolacijski pod da ne bi došlo do pothlađivanja, isto tako i svjetlo da se ljudi unutra mogu vidjeti, a ima i dodatnu vrećicu za prikupljanje kišnice tako da se i izvana može prikupiti još pitke vode.

Brodari splavi za spašavanje moraju redovito servisirati. 

Za hrvatskog kapetana i mornare koji su doživjeli brodolom sretna je okolnost što su posljednjih dana na tom području povoljni vremenski uvjeti i mirno more pa je lakše i izdržati u splavi.

Popularni Članci