ORLANDO UČI TURISTE PRISTOJNOSTI Predstavljen animirani film projekta Respect the City (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Predstavljanje turističkog informativnog animiranog filma Respect the city održano je danas u gradskoj vijećnici. Fromat animiranog nijemog filma kojega su predstavili gradonačelnik Mato Franković i direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika Miro Drašković, istaknuto je na početku, razumljiv je široj publici.

 U glavnoj ulozi animiranog filma je Orlando koji turiste provodi kroz Grad i upozorava ih na sve zabrane, odnosno poštivanje Grada. 

„Posljednjih dana u javnom prostoru izlazi kako donosimo puno zabrana i kažnjavanja, zato je važno reći što je cilj ovog videa. Razgovarajući sa stanovnicima povijesne jezgre, posjetiteljima i turističkim djelatnicima došli smo do zaključka kako do sada nismo bili pronašli način direktne komunikacije s gostima koji dolaze i što od njih očekujemo. Očekujemo da mi poštujemo Grad, a očekujemo to i od gostiju. To je funkcija ovog animiranog filma, prezentirati koja su očekivanja grada i stanovnika jezgre od turista“, rekao je gradonačelnik i dodao kako namjera gradske uprave nije kažnjavanje gostiju koji vuku kufere, već je namjera komunicirati kako je to problem u ranim jutarnjim satima zbog buke.

„Kada im pokažemo problem onda vjerujemo kako će intenzitet biti manji, korak po korak ćemo doći do onoga što želimo. U videu vidimo probleme koje imamo već godinama, poput pitanja nedoličnog odijevanja, konzumacije hrane na spomenicima i tako dalje, a u skladu s mogućnostima ćemo uvijek kažnjavati, upozoravati i slično“, rekao je Franković i poentirao kako je primarni cilj cijele ove kampanje edukacija, a ne kažnjavanje.

Film se od 15. svibnja prikazuje na svim letovima Croatia Airlinesa, a osim toga postignut je dogovor i s Lučkom upravom koja će prikazivati film, sve cruise kompanije ga također prikazuju, za što je Franković kazao kako je način za doći do najvećeg broja gostiju.

„ Želimo da se prikazuje i u hotelskim kućama na nultom programu, a razgovarat ćemo s privatnim iznajmljivačima o mogućnosti prikazivanja i u apartmanima. Vjerujemo da ćemo tako postići maksimalnu vidljivost“, zaključio je Franković i dodao kako je animirani film nastavak priče o održivosti grada kojemu je glavna gospodarska grana turizam.

Direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković rekao je kako je odabrana forma animiranog filma zbog dojma koji ostavlja, odnosno u toj formi je, prema riječima Draškovića, moguće implementirati zabranu, a da se ljudi u isto vrijeme ne uvrijede.

„Nije ga potrebno prevoditi i svakome je razumljiv, nije predug i privlači pažnju. Forma je blaga jer ne želimo da se turisti osjećaju kao da ih 'postrojavamo' nego da im bude ugodno“, rekao je i dodao kako je 'reedukacija' turista u cijelom svijetu in, te da je nedolično ponašanje problem koji imaju sve destinacije u svijetu.

„Projekt Respect The City je u svijetu zaista prepoznat kao nešto jedinstveno, rekao bih skoro kao avangarda“, zaključio je.

Vrijednost filma je 21 424 eura, a prema riječima direktora Draškovića izrada je trajala dugo jer su se neke stvari mijenjale, kako Turistička zajednica nije bila zadovoljna. Autor filma je Stjepan Milas.

„On je prije nekoliko godina izradio nagrađeni  film o COVID-u i to mu je bila referenca za izradu“, kazao je Drašković.

Popularni Članci