'MOJA GRANICA JE MALO VIŠA NEGO KOD DRUGIH' Prije 27 godina poginuo je Ayrton Senna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: FORMULA 1 YouTube
Na današnji dan, 1. svibnja 1994. godine poginuo je Brazilac Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 u povijesti.

Legendarni "Kišni čovjek" poginuo je u nesreći na VN San Marina u Imoli kada se vozeći za Williams Renault zabio u zid u zavoju Tamburello. Sa staze je izletio pri brzini od 310 km/h, a do samog udara usporio je u manje od dvije sekunde na brzini od oko 220 km/h. Proglašen je mrtvim u bolnici nekoliko sati nakon nesreće.  

Milijuni su vidjeli nesreću preko televizijskog prijenosa, a svijet je tugovao zajedno s Brazilom na njegovom sprovodu u Saou Paulu.

- Ayrton nije obična osoba, on je zapravo bio veći čovjek izvan, nego što je bio u formuli, rekao je Frank Williams.

Brazilac rođen 21. ožujka 1960. godine u nekoliko je navrata proglašen najvećim vozačem Formule 1 svih vremena, u karijeri je 65 puta završio na pole positionu, imao je 41 pobjedu te je tri puta osvojio naslov svjetskog prvaka vozeći za Hondu Marlboro McLaren, piše HRT.

Startao je na 161 utrci, a prvu pobjedu ostvario je na Velikoj nagradi Portugala 1985., posljednju u Australiji 1993. Nastupao je za četiri momčadi - Toleman, Lotus, McLaren i Williams.

- Ne znam voziti drugačije nego riskantno. Kad trebam preteći nekoga, to ću i napraviti. Svaki vozač ima svoje granice, moja je samo malo više nego kod drugih, rekao je jednom prilikom Senna.

Na njegovu sprovodu bilo je više od tri milijuna ljudi. Njegovo posljednje počivalište u Sao Paulu godišnje posjeti veći broj obožavatelja nego grobove JFK-a, Elvisa Presleya i Marilyn Monroe zajedno...

Tek nakon što je poginuo doznalo se da je u razne dobrotvorne zaklade donirao više od stotinu milijuna dolara. 

Popularni Članci