DODIK DAO INTERVJU ZA 'THE GUARDIAN' Kaže da nije izabran da bi bio kukavica, od planova za RS ne odustaje, a pomoć očekuje od Rusije i Kine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dejan Rakita /Pixsell
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine za Guardian je izjavio kako ne odustaje od separatističkih planova za Republiku Srpsku. Izjavio je kako ni prijetnje zapadnih sankcija nisu prepreka njegovim namjerama, a ukoliko se te sankcije i ostvare da će tražiti pomoć od Rusije i Kine i kako očekuje da će mu je one pružiti. 

Danas je objavljen razgovor s Dodikom britanskog lista The Guardian. Dodik je rekao kako nije ravnodušan zbog najava da će europske države i SAD uvesti sankcije ukoliko nastave provoditi planove separacije Republike Srpske iz ustanopravnog poretka BIH, ali je isto tako odgovorio kako on neće odustati jer nije "izabran da bi bio kukavica".

Dodik očekuje da će parlament RS-a između 8. i 10. prosinca održati posebnu sjednicu na kojoj bi vladajuća većina, koju on kontrolira, trebala usvojiti odluke kojim se proglašavaju nevažećim sve dosadašnje odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice te značajan broj zakona koje je ranije usvojio parlament BiH.

Stavljanje izvan snage zakona o obrani BIH, odnosno oružanih snaga države, jedna je od odluka na kojoj Dodik inzistira. U međunarodnim krugovima je upravo to opisano kao 'crvena crta' čiji bi prelazak vodio k sankcijama.

Iako je Christian Schmidt za The Guardian prošlog tjedna rekao kako su regionalni lideri uspjeli Dodika uvjeriti da od tog dijela plana odustane, on sada pak kaže suprotno. 

Rekao je kako je spreman ostaviti šest mjeseci vremena za dodatne pregovore o budućnosti vojske BIH, ali minimum na kojem će inzistirati jest da se njen broj smanji za pola. 

Dodik: Kada odem kod Putina, nema zahtjeva

"Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, sukladno ustavu BiH, uspostavu vojske RS-a ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitariziranom", izjavio je Dodik za The Guardian. Osim toga dodao je kako su njegove ranije izjave da će okružiti vojarne u RS-u i uz pomoć prijatelja izbaciti vojsku BiH s teritorija RS-a bile "pogrešno shvaćena šala".

Rekao je i kako će prihvatiti pomoć Kine za investicije, koje su mu navodno već ponudili i kako neće imati drugog izbora ukoliko uslijede sankcije Zapada. 

Razumijevanje i potporu očekuje od Rusije, odnosno od njezinog predsjednika Vladimira Putina, istaknuo je za The Guardian.

"Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže: 'U čemu ja mogu da pomognem?' O čemu god sam razgovarao s njim, nikada nisam bio prevaren", rekao je Dodik dodajući da je u razgovoru s kineskim čelnikom Xi Jinpingom on također izrazio spremnost na pomoć. Ponovio je svoju staru tezu kako je sve što radi sukladno ustavu BiH te kako su sve probleme u zemlji izazvali "neizabrani stranci", pri čemu je aludirao na ranije visoke predstavnike i strane suce u Ustavnom sudu BiH.

Popularni Članci