CRNA GORA LEŽI NA NAFTI? Ako krenu s bušenjima u moru, to bi moglo biti vrlo opasno za otoke u našoj županiji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: NP Mljet
Aktivisti upozoravaju da nigdje na Zemlji ne postoji primjer uspješnog opstanka turizma koji se zasniva na čistoj i očuvanoj životnoj sredini s naftnim platformama.

Srpska verzija portala Sputnjik piše kako su u Podgorici odlučni da Crna Gora postane “naftna država”, a do sredine iduće godine bit će poznato nalazili se zaista nafta u crnogorskom podmorju.

Direktor Uprave za ugljikovodike Crne Gore Vladan Dubljević očekuje da bi i Crna Gora trebala imati proizvodnju nafte i plina jer ju je jedna međunarodna agencija svrstala među 20 najperspektivnijih vjerojatnih novih nalazišta ugljikovodika.

S druge strane, akademik Frano Kršinić još je 2016. upozorio da ako bušotine budu u smjeru ulazne jadranske struje, bit će ugroženi otoci Mljet, Korčula, Lastovo i Vis, a protiv istraživanja nafte su brojne ekološke udruge i pojedinci, uključujući i neke iz Hrvatske.

Aktivisti upozoravaju da nigdje na Zemlji ne postoji primjer uspješnog opstanka turizma koji se zasniva na čistoj i očuvanoj životnoj sredini s naftnim platformama, piše Poslovni dnevnik.

Popularni Članci