AKO STE SE CIJEPILI Evo u koje zemlje možete putovati bez testa i karantene

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Diljem svijeta u tijeku je dugoočekivano cijepljenje protiv koronavirusa sars-cov2, uzročnika bolesti covid-19 koja je prije godinu dana potpuno paralizirala svijet putovanja. 

Kako se sve veći broj ljudi u svijetu cijepi, čime stječu imunitet, zemlje su postepeno počele ublažavati restrikcije za one koji imaju liječničku potvrdu o cijepljenju. Neke priznaju i potvrdu o preboljenoj bolesti u zadnjih nekoliko mjeseci, koliko se zasad zna da imunost traje.
I dok se u Hrvatskoj procjepljivanje odvija sporije nego su se mnogi nadali, pa opća populacija još nije došla na red, pri čemu mladi željni putovanja ne mogu niti pretpostaviti kad će biti dovoljno cjepiva za njih, u nekim zemljama proces ide brže i vijesti o jednostavnijem načinu putovanja bude optimizam za veću mobilnost i mogućnosti putovanja u ovoj godini.
U mnogim zemljama još važu isplatili li im se pokrenuti turizam čak i uz potvrdu o cijepljenu. Dio se zemalja pak međusobno dogovorio o slobodnom prolasku cijepljenih putnika, poput primjerice Grčke, Cipra i Izraela.
Evo gdje cijepljeni Hrvati mogu odmah otputovati bez restrikcija.

SLOVENIJA
Od nedavno, svi hrvatski putnici koji uzlaze u Sloveniju, a primili su propisane dvije doze cjepiva, ne trebaju na ulazu u zemlju pokazati negativan test niti ići u karantenu. Dovoljna će biti potvrda o cijepljenju ili preboljenoj bolesti covid-19 koju izdaju obiteljski liječnici.

ESTONIJA
Obavezna karantena na ulasku u zemlju ukinuta je za putnike koji imaju potvrdu da su primili propisanu dozu jedno od devet međunarodno priznatih cjepiva. Pri ulasku u zemlju moraju imati potvrdu o cijepljenju i broj cjepiva na estonskom, ruskom ili engleskom jeziku. Ograničenje je također ukinuto za one koji su preboljeli covid-19.

GRUZIJA
Međunarodni putnici koji mogu dokazati da su primili dvije doze cjepiva mogu ući u zemlju zrakoplovom, a na aerodromu će im biti osigurani posebni izlazi za brži prolaz.

ISLAND
Island također dozvoljava ulaz bez predočenja negativnog testa i karantene onima koji imaju dokaz da su se cijepili protiv covida-19. Putnici će morati pokazati certifikat o cijepljenju na islandskom, danskom, norveškom, švedskom ili engleskom jeziku. Međutim, zabrana ulaska putnicima koji nisu građani zemalja Europske unije zasad i dalje ostaje na snazi.

POLJSKA
Poljska je još u prosincu najavila da će ukinuti karantenu za putnike koji prime cjepivo, no ta se odredba zasad i dalje odnosi samo na putnike iz zemalja EU i Švicarske, te na putnike koji dolaze zrakoplovom.

RUMUNJSKA
Putnici kojima je od primitka druge doze cjepiva prošlo najmanje 10 dana, a koji imaju dokaz da su primili cjepivo, ukinuta je obavezna karantena pri ulasku u Rumunjsku.

SEJŠELI
Putnici s dokazom o cijepljenju mogu posjetiti ovo rajsko otočje usred Indijskog oceana, no od cijepljenja treba proći najmanje dva tjedna i potrebno je svejedno imati negativan PCR test. Dokaz o cijepljenju i test treba učitati na posebnu aplikaciju, zajedno s detaljima o letu i smještaju, nakon čega je posjet moguć bez karantene, piše Jutarnji.

Popularni Članci