SMOKVINA NOVI RAVNATELJ UGD Bogdanović očitao lekciju Upravnom vijeću

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: A.Č.
Gradski vijećnici imenovali su akademskog slikara i likovnog pedagoga Tonka Smokvinu novim ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik. Smokvina će na tom mjestu naslijediti Marina Ivanovića.

Smokvinu je predložio Odbor za izbor i imenovanja Gradskog vijeća. Njegova protukandidatkinja bila je povjesničarka umjetnosti Rozana Vojvoda, inače kustosica u UGD. Naime, Upravno vijeće Umjetničke galerije Dubrovnik eto nije bilo u stanju donijeti odluku pa je odgovornost prebacilo na Gradsko vijeće, o čemu više možete pročitati OVDJE.

- On je radio po školama na likovnom odgoju djece. Govori to o želji da prenese mlađima smisao za ljepotu. Tako su po školama radili Lukša Peko, Josip Trostmann, Antun Masle... Vidim to kao plus njegovom životopisu. - rekla je vijećnica HDZ-a Katarina Doršner.

Riječi hvale za Smokvinu je imala i DDS-ova Patricija Mage Vidak, kazavši kako DDS Smokvinu vidi kao mladog i sposobnog čovjeka, koji ima viziju kako voditi UGD u narednom vremenu. Istaknula je da je raduje činjenica da Smokvina dolazi iz obrazovnog sustava.

"Srđevac" Nikša Selmani je istaknuo kako se ovdje radilo o dva dobra kandidata, naglasivši da bi bilo dobro da direktno gradsko vijeće glasuje za jednog ili drugog kandidata. Istaknuo je da iskustvo Rozane Vojvode iznimno što se vidi u njenom programu, dok je program Smokvine, naglasio je Selmani, "više ambiciozan jer vezuje UGD uz svjetske tokove". Dodao je kako vjeruje da ipak treba imati iskustvo i praksu.

Treba istaknuti i da je HSS-ov Vido Bogdanović je kazao "kako nam sad ne smeta što su komunisti drpli zgradu galerije". Naime, zgrada Galerije je bila u vlasništvu brodograditelja Boža Banca, koja mu je oteta od strane komunističke vlasti.

Bogdanović je upravo rekao i kako "Upravno vijeće nema što glasati 2:2 već da treba ujediniti stavove". Naglasio je i da ne može razumjeti predsjednicu Upravnog vijeća Katju Bakiju koja je dopustila da se ovo dogodi. O toj temi također je pisao portal Dubrovački dnevnik.

Podsjetimo, do natječaja je uopće došlo jer je utvrđeno da aktualni ravnatelj Marin Ivanović ne može obnašati mjesto ravnatelja. Naime, Visoki upravni sud poništio je odluku Gradskog vijeća o njegovom imenovanju. Kako stoji u presudi, Ivanović nije ispunjavao uvjete tadašnjeg natječaja, a presuda je donesena temeljem žalbe nekadašnje ravnateljice Umjetničke galerije Vesne Delić Gozze na prvostupanjsku odluku Upravnog suda u Splitu. Visoki upravni sud je utvrdio da je većinu radnog iskustva Ivanović tada prikupio prije nego je stekao potrebnu stručnu spremu.

Popularni Članci