IGRA PRIJESTOLJA OKO GALERIJE Vijećnici zasad skloniji Smokvini, Franković smijenio Jovanović Trostmann

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: A.Č.
Čini se da "igra prijestolja" oko ravnanja Umjetničke galerije Dubrovnik se konačno bliži svom kraju. Naime, nakon što Upravno vijeće UGD nije bilo u stanju donijeti odluku, ista je delegirana na Gradsko vijeće, odnosno njegov Odbor za izbor i imenovanja. Kako doznaje Dubrovački dnevnik, gradski vijećnici su skloniji Tonku Smokvini nego Rozani Vojvodi, što nije neočekivano. 

Podsjetimo, osim profesora likovnog odgoja u Osnovnoj školi Ivana Gundulića i akademskog slikara Tonka Smokvine, povjesničarke umjetnosti i kustosice u UGD Rozane Vojvode, pretedentica za ovo mjesto bila je i akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann, inače i sama članica Upravnog vijeća UGD.

Na kraju, po dva glasa dobili su i Vojvoda i Smokvina, a Jovanović Trostmann je izuzeta zbog nepotpune dokumentacije. Ona je u glasanju bila suzdržana, a preostala četiri člana nisu se mogla dogovoriti tko će biti novi šef ove ustanove u kulturi. Na kraju, po dva glasa dobili su Vojvoda i Smokvina.

Iduća sjednica Gradskog vijeća bit će sredinom ožujka, a prema informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik favorit za ovu funkciju je Tonko Smokvina, koji za sad ima podršku 16 od 25 vijećnika. Jednostavna matematika kazuje da se tu radi od deset vijećnika HDZ-a, te po troje vijećnika DDS-a i DUSTRA-e. Za Smokvinu se govori upravo da je blizak šefu DDS-a Peru Vićanu.

Govori to kako je na snazi itekako prijateljski odnos između DDS-a i HDZ-a, unatoč tome što je kao njihova koalicija barem službeno dokinuta još krajem 2017. godine.

Također, kako doznaje Dubrovački dnevnik, gradonačelnik Mato Franković je iz Upravnog vijeća UGD smijenio Ivanu Jovanović Trostmann. Umjesto nje u Upravno vijeće imenovana je dr.sc. Iris Mihajlović sa Sveučilišta u Dubrovniku.