Radi nepodmirenog duga od 10 tisuća kuna banka prodaje dio vrijedne kuće u povijesnoj jezgri Dubrovnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić
Udruga Živi zid branit će 61-godišnjeg Dubrovčanina Ivicu Smilovića kojemu se Raiffeisen banka temeljem ovršnog postupka uknjižila na vlasništvo dijela obiteljske kuće unutar dubrovačke povijesne jezgre.

Ivica Smilović kod Raiffeisen banke zadužio se putem čekova. Ukupni dug od 8.894 kune uvećan za zateznu kamatu i troškove narastao je na 18.288,25 kuna.

Nakon ovršnog postupka Odlukom Općinskog suda u Dubrovniku od 14. siječnja 2014. banka se knjiži na jednu četvrtinu suvlasničkog dijela kuće u Zlatarskoj ulici u svrhu prodaje dijela na dražbi radi pomirenja duga. -'Kuća ukupne površine 55 kvadrata podijeljena je na tri dijela, na brata, sestru i mene. Budući da sam se brinuo o roditeljima meni je pripao nešto veći dio pa sam vlasnik 25 kvadrata', kaže Smilović čiji je najveći strah da će mu banka 'ući u kuću'.

-'Priznajem svoje dugovanje, ali mi je neshvatljivo da mi uzimaju dio kuće prema osnovnom dugovanju od jedva 10 tisuća kuna', kaže Smilović.

Podsjetimo, kuća iako neodržavana i zapuštena, nalazi se u povijesnoj jezgri Dubrovnika gdje cijena kvadrata uvjerljivo probija hrvatski prosjek. Također, kuća ima svojstvo spomenika kulture.

Ivica Smilović je nezaposlen, a živi od 20-tak kuna dnevno. Prošle godine izgubio je oba roditelja i sina. –'Ova kuća je jedino što imam. Nemam niti osobnu iskaznicu jer nemam novaca da je produljim tako da se može reći da ni ne postojim', rekao je.

Građanska udruga Živi zid branit će Ivicu Smilovića od Raiffeisen banke.


 

Popularni Članci