Ugostitelji iz Republike Srpske u panici: 'Moramo zatvarati objekte, svi idu raditi na Jadran'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Borna Filic/PIXSELL
'Poslodavci duž Jadranske obale ovih dana užurbano traže radnike, što plaši domaće ugostitelje, jer su zbog konkurencije iz Hrvatske i Crne Gore, gdje je već otišao veliki broj kuhara i konobara, mnogi pozatvarali lokale u kojima više nije imao tko raditi', pišu mediji iz BiH. 

Predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske “Horeka” Dalibor Šajić kazao je za “Glas” da su ugostitelji u manjim sredinama primorani zatvarati svoje lokale, jer ne mogu naći radnike.

- Konstantno nam nedostaje radne snage, pogotovo educirane. U većim gradovima, poput Banjaluke, gdje su studentski centri, ali i veća konkurencija radnika, od kojih su mnogi zašli u godine pa ne žele napustiti obitelj, unaprijed se dogovorimo hoće li tko otići ili neće, kako bismo premostili sezonu. Nama je najveći problem kad neko ode u svibnju, a nije najavio - kazao je Šajić.

Dodao je da problem nedostatka radne snage izmiče kontroli te da se s tim više nemoguće boriti. 

- U školama, gdje se educira kadar za turizam i ugostiteljstvo, nema dovoljno učenika. S druge strane, ne možemo odgovoriti s plaćama kao što se sezonski radi, primjera radi, u Hrvatskoj - rekao je Šajić. 

Hrvatska je ove godine za svoju turističku sezonu izdala više od 7.000 dozvola, za koje je aplicirao veliki broj kuhara s Filipina, Kube i Šri Lanke. 

- U Hrvatskoj više neće biti tolika potreba za kuharima, kolika će biti za konobarima koji govore jezik. Tako da je situacija i dalje neizvjesna - kazao je Šajić.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović kazao je da gotovo svakodnevno stižu pitanja poslodavaca iz Hrvatske i Crne Gore za sezonske radnike. 

- Poslodavci s Jadrana se raspituju za sve sektore. Imamo interes i za vozače i dostavljače tijekom sezone. Međutim, više nema tko ići na sezonski rad, jer smo mi naše tržište rada ispraznili - kazao je Vukajlović.

Banjalučanka Branka Mišić, koja već desetu godinu odlazi u Hrvatsku na sezonski rad, kaže da će radnici ostati kod kuće kada ih ugostitelji u Srpskoj budu više cijenili. 

- Problem je to što se mnogi naši poslodavci ne pridržavaju gotovo nijednog zakona, jer im se može. Većina konobara je na minimalcu, a da mogu poslodavci bi im iz usta uzeli i ono bakšiša što dobiju - kazala je.

Popularni Članci