PROSVJED URODIO PLODOM Hoće li HZZO ostvariti zahtjeve roditelja djece s posebnim potrebama iz Dubrovnika?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook
Inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' jučer je održala mirni prosvjed u Zagrebu, a među 200-tinjak prosvjednika bili su i članovi dubrovačke udruge za roditelje djece s posebnim potrebama 'Poseban prijatelj'. Kako nam je kazala predsjednica Udruge Dženita Lazarević, prosvjed je ipak urodio plodom pa je za kraj mjeseca zakazan sastanak roditelja s ravnateljem HZZO-a Sinišom Vargom.

'Nismo politička stranka, nemamo nikakvih osobnih ambicija, samo želimo da se sustav mijenja , da se administracija koja nam komplicira život dodatno smanji, da ministarstva koja o nama skrbe budu koordinirana kad nam određuju život, da se zakoni jednako provode te da svako dijete ima jednaku skrb na području cijele države,' poručili su prosvjednici.

Ono što je posebno zanimljivo za dubrovačko područje jesu problemi vezani uz obitelji u kojima je otac pomorac, troškovi smeštaja te plaćanje pune avionske karte.

Naime, u obiteljima u kojima je otac pomorac, majka ima pravo na produljeni porodiljni dopust i sraćeno radno vrijeme. Međutim, u vremenu kad se otac vrati s broda, vodi se kao nezaposlena osoba, a majka gubi spomenute privilegije. Cijeli proces dodatno otežava i spora administracija.

Osim toga, roditeljima djece s posebnim potrebama naplaćuje se puna cijena povratne avionske karte koja na relaciji Dubrovnik – Zagreb iznosi 850 kuna. Također, roditelji koji iz Dubrovnika vode svoju djecu na liječenje u druge gradove moraju sami snositi troškove smještaja. Podsjetimo kako roditelji djece koja imaju maligna oboljenja imaju pravo na subvenciju u iznosu koji se kreće oko 170 kuna.

'Najavljeni razgovor s ravnateljem HZZO-a smatramo velikim pomakom i nadam se kako će se nakon toga stvari barem pokušati riješiti za dobrobit djece s posebnim potrebama i njihovim roditelja. Naš cilj je bio da nas vide i da nas čuju,' kazala je Lazarević.
 

Popularni Članci