'OČEKUJEM 12 MANDATA U GRADSKOM VIJEĆU' Vićan predstavio kandidate Dubrovačkog demokratskog sabora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Gradonačelnički kandidat Dubrovačkog demokratskog sabora za Grad Dubrovnik bit će predsjednik ove stranke Pero Vićan, a kandidatkinja za njegovu zamjenicu bit će Sanja Mlinarić Vrbica, inače liječnica interne medicine. 

Kandidatkinja za županicu bit će Terezina Orlić, a njezin zamjenik Ivan Jelčić. Za načelnicu Općine Konavle kandidirat će se Lucija Miljanić Macan. Kandidat za načelnika Općine Župa dubrovačka bit će Ivo Žeravica, a za Općinu Dubrovačko primorje Marko Milković.

Kazao je kako će se u Konavlima po prvi put ići u koaliciju i to s Hrvatskom strankom umirovljenika koju vodi Albin Glavor. Što se tiče županije, Vićan je rekao da postoji mogućnost post izborne koalicije s HDZ-om, ali nipošto s Mostom. 

Dodao je da očekuje "puno mandata u gradskom vijeću", preciziravši da se radi o njih 12. 

Rekao je da je gradonačelnik Mato Franković imao neke dobre odluke, ali da je "nedopustivo da je samo 37 posto odluka Gradskog vijeća provedeno".

- Što će vam odluke koje se ne provode? Što se satima nadmudruje, a ne provode se odluke? - rekao je.

Naveo je i da će fokus biti na "malom čovjeku, a razgovori građana s gradskim službenicima će se snimati jer je nedopustivo da se građaninu kaže da dođe za sedam dana". Objasnio je i kako "više neće biti vegetiranja u gradskoj upravi", podvukavši i kako "niti 20 posto ljudi iz gradske uprave nisu završili Sveučilište u Zagrebu".

Vićan smatra kako je potrebno reorganizirati gradsku upravu.

- Nitko neće ostati bez posla, ali nitko neće vegetirati i primati plaću a da je ne zaradi - naglasio je te dodao kako nitko u Dubrovniku ne smije biti siromašan.

- Ukupno 316 umirovljenika ima mirovinu ne veću od 300 kuna - kazao je. Vićan je istaknuo kako treba poticati samozapošljavanje, demografsku obnovu i davati nepovratne stipendije za određene studije.

- Posebno težište ćemo staviti na kulturu jer ona je jedina garancija iskoraka našega grada. Najvrijedniji resursu su nam ljudi, Ombla i zidine - kazao je Vićan.

Inače, "pressica" je održana na lokaciji gdje bi trebao niknuti novi dom za umirovljenike i Odjel za palijativu. Vićan je rekao da se radi o iznimno važnom projektu jer "svi ćemo završiti na tim mjestima". Sami projekt treba se graditi, dodao je, "novcima EU fondova", a zgrada bi se "toplom vezom spojila s bolnicom i zgradom bivšeg 977". Samu zgradu "napravio bi u tri bloka".

- Smatram da Gruž nije dobra lokacija za dom umirovljenika - naznačio je on te dodao kako bolnicu treba podržati da postane klinička bolnica te riješiti stambeni problem liječnika.

Kandidatkinja za županicu Terezina Orlić rekla je da je pandemijska kriza prilika da revidiramo razvojne strategije i okrenemo održivim mogućnostima.

- Želim imati drugačiji pristup prema svim politikama, od gospodarskih pa do socijalnih. Nama se ukazala prilika i vrijeme je da je iskoristimo. Turizam je naša prirodna prednost, ali danas plaćamo danak monokulture i moramo se pitati kakav smo turizam imali, jesmo li plasirali naše proizvode, našu kulturu, baštinu... Na tome ćemo bazirati program. Ovo je razdoblje u kojem će se prvenstveno razmišljati o zdravlju i pomoći ugroženima, pomoći malim poduzetnicima. Ispred nas je vrijeme da se moramo okrenuti proizvodnji, i to proizvodnji hrane za našu samodostatnost. Turizam ćemo bazirati na autohtoniji, kulturi, ruralnom području... Nalazimo se u eri digitalizacije, taj proces ćemo morati ubrzano riješiti. Idemo u jedno ne više novo normalno, nego bolje normalno. - istaknula je Orlić. 

Kandidatkinja za načelnicu Konavala Lucija Miljanić Macan, inače zaposlenica Županije dubrovačko-neretvanske, kazala je kako je upoznata s problemima Konavala.

- Konavle treba zaštititi od komercijalizacije, naglasak staviti na izradu prostornog plana, njihove izmjene, ukazati Konavokama i Konavljanima što se planira u prostoru. Dužni smo radi starih koji su nam ostavili Konavle, ali i mladih koji tu žele živjeti. Ali i za svaku žrtvu u Domovinskom ratu, svaku kap prolivene konavoske krvi. - rekla je.

Kandidat za načelnika Općine Župa dubrovačka Ivo Žeravica, profesor u Turističkoj i ugostiteljskoj školi, kazao je kako u Župi vlada nekoliko obitelji.

- To se više ne može nazvati niti HDZ-om, to je nekakav centralistički Pyongyang. - zaključio je Žeravica, dodajući da on "500 godina živi u Župi i zna dobro probleme u tom naselju".

V.Salvia/A.Čakić

Popularni Članci