Tonino Picula: Zaslužujem prvo mjesto na listi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: T.Picula Facebook
Iako misli da zaslužuje prvo mjesto na koalicijskoj listi za Europski parlament, Tonino Picula nije gostujući u emisiji HTV-a 'Nedjeljom u 2' odavao dojam da je ogorčen odlukom šefa SDP-a. Razlog degradaciji ovog iskusnog političara mogao bi ležati u činjenici da se s Milanovićem nije čuo gotovo godinu dana, piše T-Portal.

Peto mjesto na koalicijskoj listi ja doživljavam kao izazov. Vjerujem da to jest pozicija da ponudim sebe biračima, da testiraju mene kao osobu, da kažu da li sam dobro radio ovih 10 mjeseci', kazao je Picula. Prošle je godine bio prvi na listi i odnio je najviše glasova. Kaže kako će njegova pozicija ove godine biti pravi test za izborni sustav za europske izbore. Ipak, dodaje da zaslužuje prvo mjesto na list.

Nije ipak ogorčen jer Nevena Mimicu koji je prvi na listi cijeni te kako bi problem bio da je na prvom mjestu netko treći. Obrazloženje u stranci nije konkretno dobio. Kazano mu je da je Mimica europski povjerenik i da je to izuzetno visoka pozicija. Na opasku Aleksandra Stankovića da je nelogično da građanima nude kandidata koji uopće neće biti u Europskom parlamentu jer ima svoj mandat povjerenika za potrošače, Picula kaže kako je to čest slučaj te kako Mimica nije iznimka.

U medijima se nagađa kako se stranačka potpora otopila i zbog njegovog odličnog odnosa s HDZ-ovim eurozastupnikom Davorom Stierom. 'Ako želite promovirati u Europskom parlamentu ono do čega vam e stalo, morate naći saveznike. I jako je važno da se specijalizirate, ne možete se baviti svim i svačim. Jedan od mojih prvih interesa je BiH. U istom odboru sa mnom sjede Stier i Vuljanić, a Stier također pokazuje afinitete prema BiH', kaže Picula koji je sa Stierom krajem prošle godine i u ime EP-a predstavljao najmlađu članicu Europske unije u SAD-u.

Podsjetimo, Glavni odbor SDP-a donio je jučer odluku o zaključivanju sporazuma o koaliciji s HNS-om, IDS-om i HSU-om za predstojeće izbore za EU Parlament. Neven Mimica bit će prvi, Biljana Borzan  druga, HNS-ovac Jozo Radoš treći, Tonino Picula peti, Dubrovčanin Oleg Valjalo šesti, Sandra Petrović Jakovina je osma, Karolina Leaković deveta na listi, potvrdio  je Leko.

Više na T-Portal.

Popularni Članci