POLITIČKA KARIJERA EX DIREKTORA AERODROMA Roka stranke prate i imaju velike planove s njim, a i on s njima

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: DD
Lokalne sredine u Hrvatskoj pa tako i Dubrovnik, Dubrovačko - neretvanska županija, kao i ostali gradovi i općine ušli su  izbornu godinu, koja je uz samu završnicu uvijek zapravo najzanimljivija u onom samom početku.

Kod vladajućeg HDZ-a u Gradu sve je jasno, oni su krenuli u kampanju predstavljajući rezultate protekle tri godine, iako ne znaju trenutno ni približno tko će im se u izbornoj utrci naći s druge strane. Na županijskoj razini je samo pitanje je li se Nikola Dobroslavić umorio ili mu se još ide u izbore. 

S druge strane oporbeni SDP kreće u akciju. Nisu pobijedili samostalno na izborima u Županiji još od 1998., a u koaliciji od 2005. godine. U Gradu su posljednji put pobijedili s Androm Vlahušićem, nakon čega su se okrenuli i radili protiv njega. SDP želi konačno izglednog kandidata i povodom toga aktivno provode pregovore te ispituju mišljenja članstva i javnosti. Tako se među dubrovačkim SDP-ovcima, opet, kao i kod svakih izbora, spominje ime bivšeg direktora Zračne luke Dubrovnik,  sada direktora sektora trgovine, nekadašnjeg zamjenika gradonačelnika iz redova HSS-a Roka Tolića. 

On se, s druge strane, izgleda  nikako ne miri s činjenicom što više nije glavni čovjek aerodroma. Iako se javio na natječaj, unatoč tome što zadovoljava sve uvjete iz natječaja, ponovno nije izabran za funkciju glavnog direktora. Iako natječaj formalno nije okončan, što zbog korone, a što zbog očitog nezadovoljstva kandidatima, resorno Ministarstvo i Vlada mjesecima ne donose odluku o izboru kandidata.

To da je  Roko Tolić zanimljiv nekim političkim strankama je odavno poznato, ali nešto manje da su i one zanimljive njemu. Podsjetimo, Roko Tolić je na početku svoje karijere, kao član HSS-a postao jedan od najmlađih zamjenika gradonačelnika, u vrijeme dok je gradonačelnik Dubrovnika bio Vido Bogdanović.

Politika ga je, nakon gubitka izbora 2001. godine, dovela na Aerodrom, da bi već 2009. godine postao direktor u trenutku kada Tonći Peović direktorsku stolicu u Čilipima mijenja s onom u Velikoj Gorici.

Iako je početkom godine u javnosti iznio stav kako je njegova javna ljubav avijacija i kako mu je ona interesantnija od tajne ljubavi – politike, očito je opet došlo vrijeme za onu tajnu ljubav jer mu politika već dvije godine blokira imenovanje za čelno mjesto Zračne luke Dubrovnik gdje je proveo ukupno devet godina.

Neslužbeno se može čuti kako je Tolić bio u središnjicama vodećih stranaka, kao i da je između ostalih razgovarao i s visokopozicioniranim HDZ-ovcima Dubrovačko - neretvanske županije, kojima je u takvim razgovorima izrazio mogućnost ulaska u stranku, kao i to da bi mogao biti kandidat za župana, ako se u stranci dogovore kako je vrijeme da umjesto Dobroslavića u političku utrku ide netko novi. 

S druge strane, ne znajući za potencijalni interes Tolića za HDZ, dubrovački SDP u istraživanju javnog mnijenja mjeri popularnost Roka Tolića zajedno s drugim potencijalnim kandidatima. Dobar rezultat Tolića među ionako politički olinjalim kandidatima ili pak političkim anonimusima je očito doveo do toga da ta stranka ozbiljno počne opet koketirati s imenom bivšeg direktora Zračne luke i za funkciju gradonačelnika, ali i za župana, kojeg nisu imali još od vremena prvog crvenog župana Ivana Šprlje.

Dobar, gotovo pa prijateljski odnos kojega gaje bivši SDP-ov ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i Roko Tolić očito bi mogao biti prevaga u tome što se unutar SDP-a razmišlja o tome da bi se u slučaju pobjede te stranke na parlamentarnim izborima Tolić također gotovo sigurno izabrao za direktora Zračne luke Dubrovnik, ali i da bi Tolić na kraju bio njihov kandidat za župana ili gradonačelnika početkom svibnja 2021. godine.

Za komentar ovih informacija kako  SDP, ali i HDZ pregovaraju i spominju upravo njega kao potencijalnog kandidata, ovisno u koju stranku se učlani, upitali smo Roka Tolića koji nije demantirao interes, ali tvrdi kako konkretnih pregovora nema. 

''Bio sam ja nekoliko puta u središnjicama, ali nije to imalo veze s političkim angažmanom. Ne znam o kakvoj vrsti pregovora vi govorite. To nije mogao reći nitko iz HDZ-a ili SDP-a. Ništa se novo nije dogodilo u zadnjih godinu dana, kao i dvije, ili tri godine. A to znači da su moje pozicije jednake. Otvoren sam za svaku vrstu angažmana, ali nisam pregovarao u tom kontekstu,' rekao je Roko Tolić. Narednih mjeseci pokazat će se koje su informacije točne te hoće li on biti kandidat SDP-a, HDZ-a, hoće li uskoro uspjeti pobijediti na natječaju za direktora  Zračne luke ili ništa od toga.

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju 'Dubrovački dnevnik Petkom'

Popularni Članci