Ovo su politička imena iz naše županije koja će se naći na listama za Sabor

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Matija Habljak/PIXSELL, Goran Mratinović/DD
Bliže se Parlamentarni izbori, a glavno pitanje je tko će se naći na izbornim listama. U tijeku su intenzivni razgovori, pregovori i dogovori, no konkretnih zaključaka zasad je malo.

Ono što je objavljeno i što se sa sigurnošću zna jest to kako će Branko Bačić nositi listu u X. izbornoj jedinici koju dijele Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija. Za Dubrovačko-neretvansku županiju su uglavnom rezervirana četiri mjesta na listi. Kako jedno otpada na nositelja Bačića s Korčule, ostaju još tri.

HDZ

Gradonačelnik Mato Franković je zasad najsigurnije ime iz naše županije koje bi se, uz Bačića, trebalo naći na listi, a o ostalima se još uvijek spekulira.

HDZ-ov statutarni 'modus operandi' je takav da Predsjedništvo stranke od Županijskog odbora zatraži sedam ili osam imena na prijedlog, od kojih će potom odabrati pola. Prijedloge će vjerojatno definirati i sredine iz kojih kandidati potječu, dakle je li to dubrovačko područje (samog grada i područja od Bistrine do Konavala), je li Neretva ili su to Pelješac i otoci.

Među predloženima s dubrovačkog područja tako će se sasvim sigurno naći Franković. Kao najizglednija imena još se spominju i Blaž Pezo koji je predsjednik Županijskog odbora te župan Nikola Dobroslavić. Uz ta imena spominje se i ono konavoskog načelnika Boža Lasića koji je član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Hrvatske zajednice općina.

Korčulu i Pelješac 'pokriva' Bačić. Kao najizgledniji kandidati s područja Neretve spominju se ministrica Marija Vučković, kojoj na ruku, osim ministarske pozicije, ide i obveza popunjavanja kvota za žene, ali i Dalibor Milan koji odlične rezultate bilježi u Metkoviću. Kao prijedlozi, mogli bi se naći i državni tajnici Zrinka Raguž i Frano Matušić.

CENTAR

Centar i SDP bi u X. Izbornoj jedinici trebali izaći sa zajedničkom listom. Kako neslužbeno doznajemo, na njoj bi se trebala naći Viktorija Knežević koja je odavno najavila gradonačelničku kandidaturu, a s ostalom ekipom stranke u posljednje vrijeme vrijedno obilazi našu županiju.

Nositelj liste u X. izbornoj jedinici trebao bi biti Ivica ili Marijana Puljak. Neslužbeno doznajemo kako bi to ipak trebao biti Ivica Puljak, kao najistaknutije političko ime najvećeg grada X. izborne jedinice, a sve se više 'šuška' kako bi Marijana Puljak trebala izaći na listi za IX. izbornu jedinicu. Sasvim sigurno će ulazna mjesta, dakle ona najbolje rangirana na listi s SDP-om, ipak pripasti Centru.

SDP

Što se tiče SDP-ovaca iz naše županije koji bi se trebali naći na listi, očekuje se kako će gradonačelnik Ploča Mišo Krstićević biti najviše rangiran. Na listi će se naći i Anita Bonačić Obradović, v.d. predsjednice dubrovačkog SDP-a.

Kako neslužbeno doznajemo, prije no što se odlučilo o koaliciji s Centrom, SDP-ovu je listu treba nositi Ranko Ostojić, a na drugom mjestu se trebala naći Ivana Marković, gradonačelnica Supetra za koju se vjeruje kako će se također naći na listi Centra i SDP-a.

Na prošlim je izborima sjajan rezultat ostvario Arsen Bauk, no kako neslužbeno doznajemo, on bi na ovim izborima trebao biti na listi za I. izbornu jedinicu.

MOST

Most je u Dubrovniku u proteklom mandatu doživio velike promjene, a iz stranke je izašlo najistaknutije Mostovo lice u Dubrovniku – Maro Kristić. Što se tiče Mostovaca iz Dubrovačko-neretvanske županije, nositelj liste u X. izbornoj jedinici trebao bi biti Božo Petrov.

'SRĐEVCI' I MOŽEMO!

Stranka Možemo! Najavila je samostalni izlazak na izbore, a njihovi partneri na jugu i dio njihove platforme stranka je 'Srđ je Grad'. Svi članovi stranke glasat će o kandidatima koji će ih zastupati, no vjeruje se kako će se na listi naći Marko Giljača. Kao izgledna imena spominju se i gradski vijećnici – Đuro Capor, Nikša Selmani i Petra Marčinko.

Popularni Članci