HDZ, DC, MOST... Stvorio ga Glavaš, radio za Vidoševića, a smeta mu Vlahušić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpić / Pixsell
Mostovac iz Osijeka Miroslav Šimić u RTL Direktu, odgovarajući na pitanje o tijeku pregovora s HDZ-om rekao je kako je između ostaloga njihov zahtjev da se proširi katalog kaznenih djela zbog kojih se osobe neće moći kandidirati na lokalnim izborima. 'Gospodin Vlahušić, prema tome, neće se moći kandidirati na idućim izborima,' rekao je Miroslav Šimić. Radi se o lokalnim izborima koji će se održati za manje od pola godine. 

Andro Vlahušić na Vrhovnom sudu prije prošlih prijevremenih lokalnih izbora, na kojima je pobijedio treći put neposrednim izborom građana, osuđen je zbog slučaja u kojem su Pero Vićan i DPDS međusobno posudili - pa vratili milijun ipo kuna, a u međuvremenu je proteklo i pola godine uvjetne kazne koliko su Vlahušić i Vićan dobili u ovom slučaju.

No, da bi se moglo bolje primijetiti tko to kreira 'novu moralnost' u hvatskoj politici, potrebno je podsjetiti se i tko je istaknuti Mostovac koji o tim promjenama govori. Radi se o čovjeku koji je promijenio najmanje pet stranaka i lista, dakle više i od Mara Kristića, koliko je za ovoga poznato, a politički uspjeh može zahvaliti Branimiru Glavašu i Nadanu Vidoševiću. 

Glavaševa mladež HDZ-a plus uheljbsko radno mjesto

Inače, danas istaknuti Mostovac Miroslav Šimić u politiku je ušao kao predsjednik Mladeži HDZ-a u Osijeku 1999. kad ga je na tu funkciju instalirao direktno Branimir Glavaš, kojemu se sudi za ratne zločine.

''Jedini zahtjev koji je Šimić imao prema stranačkom šefu je bio da mu ovaj riješi egzistenciju i negdje ga zaposli, a što je bilo riješeno istoga trenutka jednim telefonskim razgovorom s nepoznatim sugovornikom u osječkoj tvrtki  "Gradnja",' pisao je još 2013. portal Republika.eu.  Kako su tvrdili izvori portala, Šimić je tada bio samo formalno zaposlen, jer u stvari  tamo nikada nije niti radio, već je kao podobni stranački HDZ-ov kadar, bio samo na "platnom spisku" tada toga poduzeća koje je bilo u završnoj fazi procesa tranzicijske privatizacije.

Stranke i uheljbarine mijenja kao gaćice

Nakon što su krenula politička previranja, Tuđman umro, a HDZ izgubio vlast, Mostovac Šimić se okrenuo sigurnijim vodama te je politički put nastavio uz skupinu koju su predvodili Mate Granić i Vesna Škare Ožbolt koji su osnovali Demokratski centar (DC). Bio je predsjednik osječkog ogranka. 

'Njihovim se zalaganjem omogućuje Šimiću mijenjati firme kao na pokretnoj traci. Prvo ga (nakon skidanja sa platnog spiska "Gradnje") zapošljavaju u tvrtki "ORVAS PLUS d.o.o" - Zagreb i to vremenu od 5.lipnja 2000. do 30.rujna 2000. godine, a zatim također u zagrebačkoj tvrtki "ORBICO d.o.o" u vremenu od 1.listopada 2000. do 8.travnja 2001., pa slijedi čuvena "COCA-COLA BEVERAGES" Hrvatska sa sjedištem u Požegi od 9. travnja 2001. - 31.siječnja 2003. godine. Prijelaznu "maršutu" do današnjeg zaposlenja u Vidoševićevom "Krašu" (1. travnja 2004.) - prehrambena industrija D.D. - Osijek, Šimić je pregazio također preko Zagreba i tvrtke "UNIM - d.o.o" gdje se zadržao u vremenu od 1.veljače 2003. godine, do 31. ožujka 2004. godine,' pisao je portal Republika.eu.  Šimić također demantira da mu je poslovni uspjeh u Krašu i napredovanje nudio direktno Nadan Vidošević.

Uz Nadana Vidoševića u predsjedničkoj kampanji 2010. 

'Bolje upućeni znaju kako je godinama u Krašu vedrio i oblačio Nadan Vidošević koji se bezuspješno kandidirao na predsjedničkim izborima 2010. godine, a logističku podršku i kampanju na terenu koji obuhvaća područje Osječko - baranjske županije su mu odrađivali tadašnji politički suradnici Gordan Matković i Miroslav Šimić,' piše portal Republika.eu u tekstu iz 2015. 

Nakon HDZ, DC-a, nove nezavisne liste, nova stranka

Prije Mosta, Šimić je i bio uz Gordana Matkovića, a s nezavisnom listom izašli su na lokalne izbore 2009. godine. Šimić je bio Matkoviću kandidat za zamjenika gradonačelnika. Šimić je u Mostu završio kao član stranke GOGO (Građanska opcija Grada Osijeka) gdje je bio do siječnja, a iz stranke je izašao nakon što nije želio napustiti Most nakon koaliranja sa strankom njegovih početaka, HDZ-om. GOGO je kasnije stao uz stranku 'Pametno'.

Nakon niza stranaka i nezavisnih opcija, očito mijenjanih zbog zaposlenja, ovaj Glavašev politički kadar, koji je Hrvatima za predsjednika želio nametnuti Nadana Vidoševića, koji je desetke milijuna kuna novca građana Hrvatske strpao u podrum zajedno s lovačkim trofejima, sada je istaknuti Mostovac koji Hrvatima dijeli lekcije o moralnosti u politici. 

Kako preMOSTiti Dubrovnik?

Dubrovčani koji su mislili kako je Maro Kristić čovjek iz redova Mosta koji je promijenio najviše stranaka, uz zaposlenja preko politike, nisu upoznali lik i djelo Miroslava Šimića iz Osijeka.  Mostovci, kojima je uz sve izborne pobjede teško pao težak poraz u Dubrovniku, kad je njihov kandidat za gradonačelnika dobio najmanji broj glasova, odlučili su tome stati na kraj. Vlahušiću bi zabranili kandidaturu, i to pet mjeseci prije lokalnih izbora, odnosno još i manje, jer je za takvo nešto prethodno potrebno najprije konstituirati Sabor, ali i Vladu. Ne treba ni spominjati da je i Ustavni sud mišljenja kako se u takve zakonske izmjene, u civiliziranim demokratskim i pravnim državama, ne ide najmanje godinu dana prije izbora. 

Nije to nužno loše, osim što dolazi 'na vrat, na nos' od onih kojima u politici zaista ne bi trebalo biti mjesta i koji ne kriju svoj cilj, a to su Andro Vlahušić, odnosno Dubrovnik. No, mogu Mostovci sa svojim redom uhljebskim kadrovima mijenjati Hrvatsku na gore, ali uhljebska politika u Dubrovniku će im teško proći, to će im opet dokazati sami građani. Pitanje je i bi li Miroslav Šimić u svoj katalog kaznenih djela dodao i da se politikom ne bave oni koji su surađivali s optuženima za ratne zločine ili pljačku Države uz udruženu zločinačku organizaciju. Na kraju, s kime bi u tom slučaju i koalirao?!

TUGA S JUGA Nezaposlenost u Metkoviću 25 posto, ali ima za plaće uhljeba dva milijuna više nego 2013.

DUBROVNIK OBORIO REKORD Zabilježena najmanja nezaposlenost u povijesti, od 1991. do danas (VIDEO) - 4,9 posto

TKO JE ZLATNA KOKA? Dubrovački HNS uputio Grmoji javni odgovor od kojega bi mu moglo pozliti

20. listopda 2016. - Objava sukladno Zakonu o medijima, Zahtjev za ispravak

-  Miroslav Šimić svoj politički uspjeh temeljio je isključivo na višegodišnjem političkom angažmanu u društvu

 

Popularni Članci