CENTAR ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA Inicijalni prijedlog oporbe nije prošao, u projekt će se ići skupa s Gradom

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Tematska sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije na temu osnivanja rehabilitacijskog centra za osobe s teškoćama u razvoju Dubrovačko – neretvanske županije održana je u Studentskom domu.

Sama tematska sjednica inicijativa je 15 oporbenih vijećnika na čelu s Mostovim Perom Jerkovićem. 

Inicijativu je predstavio Jerković.

Centar bi trebao obavljati djelatnosti i školskog odgoja i obrazovanja djece i učenika s poremećajima iz autističnog spektra te ostalim poteškoćama u razvoju, djelatnost socijalne skrbi u okviru kojih bi se pružale i usluge smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka te usluge psihosocijalne podrške. Centar bi podrazumijevao program boravka za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života. Predlagatelji traže i usvajanje odluke o osnivanju šesteročlanog povjerenstva za pripremu osnivanja rehabilitacijskog centra u čijem bi sastavu bila po tri vijećnika iz redova vladajuće većine i oporbe, a čija bi zadaća bila priprema dokumentacije nužne za osnivanje centra.

- Osobe s autizmom starije od 21 godine su prepuštene sebi i obiteljima. Film "Kišni čovjek" prikazuje bajku i žao mi je da sam ga pogledao i da sam dao djeci da ga pogledaju. On prikazuje odraslog autista u lijepom svjetlu. Svatko bi volio imati takvog nekoga tko pamti telefonski imenik i prognozira brojeve na lotu ili kladionici. Ali u kontaktu s obiteljima vidim da taj film nema ni "s" od stvarnosti. - rekao je Jerković.

Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb Županijske skupštine DNŽ predložio je zaključak da se takav centar ne prihvati.

Župan Nikola Dobroslavić objasnio je i zašto.

- Problem naravno postoji i svi ga znamo i prihvaćamo i svi imamo jednak stav. Briga o takvim sugrađanima i obiteljima također je prisutna kod svih nas. Ova inicijativa koju je iznio gospodin Jerković i podržalo 15 vijećnika nije sporna. Što je sporno i što joj čak zamjeramo? To je činjenica da govori o nečemu kao da ništa ne postoji i nitko se ne brine, kao da nema planova i programa što nije točno. - rekao je Dobroslavić.

- U prošlom mandatu je takav centar bio jedna od tema rada Županije i Grada Dubrovnika. U našem je izbornom programu također jasno naznačeno da je to u programu za ovo mandatno razdoblje. Grad uz potporu već radi na tom projektu. Kako ocijeniti ovo da se neki prave nevješti i sad dođu ovdje tražiti centar? - rekao je Dobroslavić.

- Meritum je nesporan. Ali vi nama dolazite kao da ne postoji nigdje ništa i trčite za govornicu podnijeti inicijativu. To ne možemo prihvatiti. Dakle, imamo mnogo institucija koje podržavamo, koje rade na pomoći sugrađanima s teškoćama u razvoju. Imamo koncept koji se razvija. Uključene su udruge. I sad odjednom vi predstavljate javnosti da ste se vi sjetili centra. U našem programu stoji centar. Grad na tome već radi. Nećemo raditi paralelne centre i utrkivati se tko će preuzeti zasluge. - naveo je Dobroslavić.

Vijećnik Dživo Brčić (Hrvatski suverenisti), inače dubrovački pročelnik za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo rekao je više o postojećem projektu.

- Zemljište je u Orašcu, u vlasništvu je RH i treba riješiti imovinsko-pravne odnose kako bi RH donijela odluku o darovanju zemljišta. Imenovano je i radno tijelo, a sve kako bi se iznjedrio najbolji mogući i jedini održivi projekt. Izgradnja nije najveći problem i imat ćemo funkcionalan centar koji će biti na usluzi svim roditeljima i korisnicima. - objasnio je Brčić.

Rekao je da bi se najesen išlo u projektni zadatak, a nakon toga u idejno rješenje i projektnu dokumentaciju.

- Centar je prihvatljiv za financiranje iz EU fondova. - precizirao je.

Jerković je rekao da ovo nije politiziranje, dodajući da Grad spominje samo "poludnevni boravak za osobe starije od 21 godine i zanemaren je dio za starije od 21 godine."

-Nemam namjere politizirati, vi donesite svoj zaključak, ali u tom zaključku neka se zna da će stariji od 21 godine imati i poludnevni i cjelodnevni boravak i stambene jedinice. Ja ću glasati za njega. - rekao je Jerković.

Odgovorio mu je Brčić kazavši kako se ne radi samo o poludnevnom boravku.

- Sve će se potrebe definirati kako to napravi radno tijelo, gdje su i roditelji osoba s intelektualnim teškoćama. Najbolje rješenje će iznjedriti radno tijelo koje će reći kakav je to centar koji će osigurati provedivost. - naveo je Brčić.

Što se tiče zaključka, na pitanja hoće li centar primiti korisnike iz ostatka županije, a ne samo Dubrovnika, Dobroslavić je rekao da bi opcija koja to ne podrazumijeva za Županiju bila neprihvatljiva.

- Što se tiče stambenih jedinica, to je stvar struke. Apsolutno cjelodnevni smještaj nije nikad bio upitan, a koja vrsta, to je stvar struke. To će struka odlučiti. - rekao je Dobroslavić.

Inače, treba reći da je rasprava bila na trenutke itekako nepotrebna.

Zato jer je vrlo brzo došlo do dogovora između oporbe i vladajuće većine, dakle došlo je do dogovora da će oporba prihvatiti županov zaključak ukoliko u njemu budu određene stavke koje su oni željeli, onda se ponovo sve rastegnulo tako da je na kraju ispalo tu dosta i nepotrebne priče koja neće nikome, a najmanje budućem centru koristiti.

Spomenimo i polemiku HDZ-ovog Tea Andrića i Jerkovića.

Njemu je Andrić rekao da je "bezobrazan jer mu nije pasao Dobroslavićev zaključak iako je Dobroslavić u njega uvrstio prijedloge oporbe", pitao ga je on i je li to radi po nalogu političkog mentora (očito ciljajući na Boža Petrova), a Jerković mu je odgovorio da ima političke mentore da bi bio u HDZ-u.

U svakom slučaju, nakon rasprave ponovo se sastao Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb Županijske skupštine DNŽ oko Dobroslavićevog zaključka, a predsjednik Odbora Nikša Sentić (HDZ) rekao je da  je sad odbor donio odluku da se isti podrži.

Stoga, vijećnici su podržali županov zaključak, taj da se centar gradi u suradnji s Gradom te da se detaljnije svemu pristupi nakon riječi struke, dok inicijativa oporbenih vijećnika nije prošla.

Popularni Članci