'Pitajte Orlića koliko ima na računu i zašto se kockao i odbio moj prijedlog'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Andro Vlahušić na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuo se na Zakon o zidinama koji će se ovoga tjedna naći u Saboru po hitnom postupku.

'Ulaznica na zidine 2008. godine bila je 30 kuna, a od prihoda od 30 milijuna kuna niti jedna lipa nije završila u proračunu Grad Dubrovnika i nije bilo nikakve kontrole, niti javne nabave. Danas 2013. godine, cijena je 70 kuna, prihod je 70, 80 milijuna. Pitam vas, je li bolje uzeti 30 milijuna kuna od stranaca ili 70? Zašto je bolje da Dubrovnik ima 30, a ne 70, meni nije jasno. Četiri godine pokušavam objasniti da se Grad treba ponašati poput vlasnika privatnih restorana. Zašto ne povećati cijenu i dati novu uslugu ako ljudi čekaju red i žele to skupo platiti, zašto im dati jeftino? Mislite li da je zastava DPDS-a vrjednija od zastave Grada Dubrovnika? Je li vrjednije Društvo staro 60 godina ili sv. Vlahu iz 971. godine? Je li bolje da o novcu zidina brine udruga građana bez nadzora, koja plaća 25 posto PDV-a koji odlazi u Zagreb, ili Grad koji ne plaća ni lipe PDV-a i sve ostaje u Dubrovniku? - postavio je Vlahušić više retoričkih pitanja kao odgovore novinarima, naglasivši još jednom kako su dubrovačke zidine na razini Hrvatske nešto najvrednije što je čovjek napravio te otkrio do sada javnosti nepoznate informacije o sastanku s predstavnicima Društva prijatelja dubrovačke starine. 

'Prije nekih mjesec i pol dana sastao sam se s Denisom Orlićem i Nikom Kapetanićem. Pokazao sam im tom prilikom kako izgleda obnova Lazareta, a Orlić je rekao kako nikad nije vidio takvu obnovu. Pokazao je jednu tolerantnu atmosferu. Dali smo im prijedlog novog ugovora, kojega je Društvo tom prilikom odbacilo,' rekao je Vlahušić, objasnivši kako je taj prijedlog ugovora uključivao da Društvu na računu ostane sav novac koji sada imaju i da raspolažu s jednakim iznosom novca s kojim su do sada obnavljali spomeničku baštinu.

'Pitajte ih koliko imaju na računu! Odbili su nastaviti obnavljati zidine na godišnjoj razini kao i do sada, s 5 milijuna kuna. Tko po vama treba upravljati s ostalih 65 milijuna? Rekli smo im kako ćemo dodati i više ako bude potrebno. Zašto nisu pristali? Pa zato što su računali da ja neću biti gradonačelnik i da će oni odlučivati gdje sa 70 milijuna. Ne postoji u Hrvatskoj ništa što je vrjednije od zidina. Kockali su se i odbili,' rekao je Vlahušić također osvrnuvši se na kritike Ivanke Jemo, ravnateljice Zavoda za obnovu Dubrovnika.


'Ivanka Jemo govori stvari koje su nerazumljive normalnom čovjeku. Ako će Zavod dobivati 30 milijuna, a ne 10, što ona ima protiv toga? Kako je to bolje od 30? Tko ne razumije matematiku, ona ili ja? Prijedlog Zakona uključuje i Dubrovačko - neretvansku županiju, ona je i Grad Dubrovnik. Vlasništvo nad zidinama je i županijsko. A što se tiče zavoda, gradonačelnik ima ovlasti utjecati i na vodstva i članove nadzornih odbora i upravnih vijeća. Posegnut ćemo i za tim mehanizmima ukoliko bude potrebno,' rekao je Vlahušić dodavši kako će Zavod preuzeti brigu i o ostatku kulturne baštine u Žuapniji.

Također je najavio kako će se Grad okrenuti trendu stjecanja vlasništva, na spomeničkom baštinom, ljetnikovcima i svemu onom što je prethodno izgubljeno.

'Kupljen je ljetnikovac Gučetić. Da nismo imali novce, bio bi zapuštena šikara. Dogovaramo da cijeli ljetnikovac Kaboga prijeđe u vlasništvo Dubrovnika. Moj će prijedlog biti da imamo dva izvora sredstava, u cijelosti pet posto od prodaje nekretnina, a drugih 10 posto od prihoda od zidina da odlazi u Fond za kupovinu povijesne baštine. Šteta je danas ne kupiti i dovesti u javno vlasništvo što smo nekad izgubili,' zaključio je Vlahušić te otvoreno prozvao Društvo prijatelja dubrovačke starine o motivima zbog kojih se protive novom zakonu za kojega tvrde kako je štetan po Društvo.

'Kako netko tko je neprofitan može izgubiti profit? Vjerojatno netko drugi može. Prijedlog Zakona je upućen svim ministarstvima i agencijama, potpisali su ministri i svi su dali pozitivno mišljenje. Zar mislite da sam ja iznad njih? Zakon ulazi u saborsku proceduru i Sabor će o njemu odlučiti. Očito neki više neće moći dobivati novac i u tome je problem,' rekao je Vlahušić.
 

Popularni Članci