'

Otvorena izložba

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas je s početkom u 11 sati u izložbenom prostoru Luže, pod inicijativom Slobodana Langa te organizaciji Grada Dubrovnika i Kinematografa Dubrovnik, otvorena izložba radova dubrovačke djece iz 1991. godine pod nazivom "Ranjeni Grad - Dubrovnik 1991. godine". Istom prigodom je održana promocija istoimene knjige.

Izrazito sjetnom i emocionalnom otvorenju izložbe nazočili su Slobodan Lang koji je velikim dijelom zaslužan za spomenutu izložbu, gradonačelnik Andro Vlahušić, katedralni župnik u Dubrovniku Stanko Lasić, Đelo Jusić, Alojzije Prosoli, Branko Čulo te skoro sva 'djeca' koja su svojim crtežima u prosincu 1991. otopila srca Dubrovčana.

Povodom 21. obljetnice srpsko-crnogorskog napada na Dubrovnik, okupljeni su se još jednom prisjetili boli i straha koje su osjetili u razorenom i opkoljenom gradu. Ipak, njihova želja za slobodom i bezgranična hrabrost, dale su im snage za borbu za svoj grad i budućnost njihove djece. Upravo ta djeca davne su 1991. godine svojim nevinim ručicama prenijele poruku mira i želju za kraj rata. Ovom prigodom, uručene su im zahvalnice i knjige. Već odrasli ljudi, bili su primorani mislima se barem nakratko vratiti u doba kada su crteži i pisma nastali.

Imenom i prezimenom, spomenuta 'djeca' su: Tihana i Dario Misloslavić, Paulina Peko Šalja, Vlaho Margaretić, Danijel Vukadin, Josipa Margaretić, Kristijan Kutija, Pero Batinić, Ivana Jelača, Vlaho Račić, Miho Kostopeč, Pero Svilokos, Petra Zvone (rođena Glavinić), Tamara Tudeško (rođena Pulitika), Anita Martinović, Iva Mičić, Marinka Ulaga, Maro Cetinić, Nikša Ulaga, Ivica Matić, Neven Rešetar te Ženski đački dom.

Vrijedi napomenuti da je ovom prilikom gradonačelniku uručena zastava spašena tijekom razaranja Grada. Prigodnim i dirljivim govorima Slobodan Lang i Andro Vlahušić prisjetili su se samog spašavanja zastave te simbolike tog čina.

Popularni Članci