'

Njemačka od Facebooka traži omogućavanje odabira pseudo-imena u profilima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Facebook traži prilikom registracije unos pravog imena, te ne dopušta pseudonime, pa time svijesno krši njemačke zakone. Njemačka agencija koje se bavi zaštitom podataka, zatražila je od Facebooka da u što kraćem roku korisnicima Facebooka omogući anonimnu registraciju, bez uvjeta da se radi o unosu pravog imena.

Facebookova politika o privatnosti krši njemačke zakone koji daju ljudima pravo na korištenje pseudonima online, kazao je direktor agencije za zaštitu podataka u Schleswig-Holsteinu.

Facebook je izjavio da će se boriti protiv ove uredbe "energično" i da je politika o privatnosti sastavni dio europskih pravila o zaštiti podataka.

"Nedopustivo je da američka stranica kao što je Facebook krši njemački zakon o zaštiti podataka u nedogled", rekao je Thilo Weichert, šef regionalnog ureda u zaštiti podataka Schleswig Holstein, u priopćenju.

Mogućnost da koristite pseudonim na Facebooku se  "podrazumijeva", rekao je gospodin Weichert i tvrdi da se iza ovog inzistiranja želi omogućiti ljudima da koriste uslugu "bez straha od neugodnih posljedica".

Facebookova dugogodišnja politika koja dopušta isključivo stvarna imena nije učinila ništa da spriječi ljude koji koriste društvene mrežeda siju mržnju i uvrede, a nisu niti spriječili krađu identiteta, dodao je on.

Facebook ima dva tjedna da odgovori na ovu tužbu, a glasnogovornica Facebooka je odgovorila da će se za ovu „neutemeljenu“ tužbu boriti svim sredstvima.

Dubrovačkidnevnik.hr

 

Popularni Članci