Treći tjedan festivala počinje koncertom komorne glazbe, Jasminka Stančul zasvirat će u Kneževom dvoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nakon što je u petak Jasminka Stančul dubrovačku publiku oduševila izvedbom Mendelssohnovih skladbi uz Dubrovački simfonijski orkestar i maestra Tarduea, sutra će ponovno zasvirati u Kneževom dvoru u komornom sastavu.

Na programu se nalaze Boccherinijev Gitarski kvintet u e molu, G. 451 i Dvořákov Klavirski kvintet br. 2 u A duru, op. 81'Bečki', a izvest će ih Jasminka Stančul na klaviru, Frano Matušić na gitari i Gudački kvartet DSO-a. Publiku očekuje prekrasan glazbeni doživljaj uz naše muzičare, a ambijent Kneževa dvora doprinosi intimnoj atmosferi kakvu ovakva izvedba i traži.

Jasminka Stančul dugogodišnja je gošća DSO-a, iznimna pijanistica koja nastupa diljem Europe i održava brojne klavirske tečajeve s drugim priznatim glazbenicima. Nedavno je snimila Beethovenove klavirske koncerte br. 1 i br. 5 i Mozartove koncerte KV 271 i 595 u produkciji Col Legno. Predaje na Glazbenom sveučilištu u Ljubljani od listopada 2013. Redovita je članica nekoliko prestižnih pijanističkih natjecanja.

Frano Matušić diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Za vrijeme školovanje osvajao je brojne nagrade na natjecanjima glazbenika. Po završetku školovanja radi kao profesor gitare na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, a od 1993. postaje ravnatelj iste. Od 1996. do 2000. bio je ravnatelj (intendant) Dubrovačkih ljetnih igara. Svoj glazbeni fokus usmjerava prema komornoj glazbi. Osnivač je i član renomiranog ansambla Dubrovački gitarski trio s kojim nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnici su diplome Milka Trnina za višegodišnje uspješno djelovanje, najvećeg priznanja koje dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU). Frano Matušić je poznat i po svojim obradama, transkripcijama glazbenih djela za gitaru (koje su u izvorniku napisane za glasovir, orkestar ili neke druge instrumentalne kombinacije).

Ulaznice su u prodaji putem sustava ulaznice.hr, a građani Dubrovnika pri kupnji na blagajni orkestra ostvaruju niz pogodnosti. Program festivala objavljen je na internetskoj stranici Orkestra, a za sve dodatne informacije mogu se obratiti na broj 091 613 7314.

Popularni Članci