/* */

Spravite savršene šporke makarule: Katija Guljelmović donosi ričetu!

Autor: dubrovackidnevnik.hr

Festa dragoga nam sveca i zaštitnika vazda u meni probudi najljepše emocije preplavljene ponosom.

Pripremila: Katija Guljelmović  

Čim pomalo utihne ona lijepa božićna euforija, a svjećice na boru mi obasjavaju dom sve do Kandelore, u meni je uvijek ista želja: Da izvadim našu konavosku nošnju, počnem se spravjat, provjeravajući je li sve kako Bog zapovijeda. 

Srce treperi, jer živim s tim odmalena. Od kada smo na lanterni živjeli, odvazda smo hodili u tetke u Grad na Festu. Njezine slatkarije se i danas sjećam. Ali posebne su emocije, otkad zadnjih 17 godina oblačim nošnju koju mi je regalala moja baba Konavoka po kojoj i nosim časno ime ! “Nosi ju i s njome se ponosi“, bile su njene riječi. I slušam te, baba moja! 

Zadnjih šest godina i moja unuka Emili obučena u konavosku nošnju, kroči Stradunom u procesiji. Svu sam robu za nju nabavila i kupovala gdje god da sam imala priliku. Dosta mi je pomogla i svojta pa sam joj tako spravila nošnja svih veličina, da se može oblačit dokle god bude ćela, dok ne ostari. 

Odati našem Parcu počast i pomolit mu se, grličat se, čin je silne ljubavi i vjere, što ljubomorno moramo čuvati i nadati nikome da nam to ukrade. Nemali broj puta, kad idem procesijom za čilipskim barjacima, čim montamo iza Onofrijeve fontane na Stradun, srce uzigra, suza se poneka skotrlja niz lice i ništa više nije važno. Važan je samo On, naš Parac koji nas nikada ne zaboravlja. I tako, lagano prema njegovoj crkvi s molitvom na usnama i zahvalom ga kitim. 

Sveti Vlaho je samo naš, sva ova godišta naš se puk s njime ćuti. I sve se može promijeniti, ali ova ljubav prema Svetom Vlahu i mome Gradu, nikada neće! 

Živio nam Sv. Vlaho i čestitam svima našu Festu! 

KATIJINA RIČETA ZA ŠPORKE MAKARULE:  

Katija Guljelmović

Potrebni sastojci za 6 do 8 osoba 

Goveđa potkoljenica 1,5 kg 

Ulje maslinovo 1 .5 dcl ili kačica svinjske masti 

4 srednje glavice luka 

4 pice česna 

velika ožlica konserve  

manja vezica petrusina 

sol  

papar  

klinčići, 7 komada 

mljeveni oraščić, pola male ožičice 

kanjela, pola male ožičice 

2 lista lovorike po želji 

5, 6 suhih šljiva 

Dec i po do 2 crnoga vina ili, još bolje, varenika 

Postupak: 

Zažućet na masnoći sitno izrezani luk. Kad zazlati, dodati konservu i blago je upržit. Dodati meso izrezano na kockice, ne presitne, pa česan i petrusin.  

Kad meso promjeni boju, doliti vino ili varenik, pokriti i natiho kuhati. 

Napola učinjenom mesu dodat ostale začine i šljive bez pica, podliti vodom (ako i koliko treba) i činit do kraja. 

Na kraju izvadit klinčiće, a šljive usitnit kroz pasabrodu. 

Ako imate od mesa govedinu, vodite računa da se ona nešto duže kuha nego junetina, ali boja i okus toća se ne može mjeriti s junećim. Ljudi često zamjene s junetinom jer je do govedine teže doći. 

Služiti s domaćim makarulima skuhanim "al dente", a po želji i s nagratanim ovčjim sirom. 

Ako nemate domaće makarule, zamijenite ih pastom Ziti veličina 10. Jedino ona je poželjna za zamjenu. 

Katija Guljelmović

Popularni Članci