'

Predstavljanje knjige “Figure politike: Lujo Vojnović i Robert William Seton-Watson“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovačke knjižnice pozivaju na predstavljanje knjige „Figure politike: Lujo Vojnović i Robert William Seton-Watson“ autora Zorana Grijaka i Stjepana Ćosića koja će se održati u četvrtak, 7. ožujka u 19:30 sati u čitaonici Narodne knjižnice Grad - Sali zrcala.

U predstavljanju djela autora Zorana Grijaka i Stjepana Ćosića u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, uz autore će sudjelovati Vlaho Bogišić, Vesna Čučić, Ivan Viđen i Maroje Brčić.

Knjiga je objavljena 2012. godine u nakladi Hrvatskog državnog arhiva. Opisuje život i političko djelovanje dvojice stručnjaka, publicista, novinara i povjesničara čija je važnost potkraj 19. stoljeća rasla usporedno s društvenom modernizacijom, demokratizacijom i zaoštravanjem odnosa među europskim savezima. Radi se o Dubrovčaninu Luju Vojnoviću i njegovom mlađem britanskom suvremeniku Robertu Williamu Seton-Watsonu, intelektualcima koji su se bavili aktualnim nacionalnim, povijesnim i geopolitičkim temama te su u tom razdoblju postali važni kreatori moderne političke kulture koja se širila putem tiska i časopisa.

Njihove intelektualne i političke biografije kriju niz analogija i zajedničkih obilježja, a povezuje ih dugogodišnje bavljenje istim političkim problemima i pitanjima vezanima za krizu i raspad Austro-Ugarske Monarhije te stvaranje nove južnoslavenske države. Njihovi životni putovi izravno su se isprepleli samo tijekom Prvog svjetskog rata kada je Seton-Watson, kao zagovornik rušenja Monarhije i prijatelj južnih Slavena, politički surađivao s Vojnovićem pomažući mu oko objavljivanja knjige „Dalmazia, Italia ed unità Jugoslava“ i njezina engleskog prijevoda.

Knjiga donosi i izbor fotografija svakog od njih te njihovu korespondenciju iz razdoblja 1916-1919. godine.

Popularni Članci