Mozart ponovo na pianoforteu u Glazbenom salonu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Željko Tutnjević, sveostalojeglazba.com
Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba najavljuje scenski kolaž Druga strana povijesti, koji je nastalo u suradnji s Dubrovačkim muzejima povodom proslave Međunarodnoga dana muzeja i Europske noći muzeja 2014. god. 

Glazbenom salonu Kneževa dvora, 18. svibnja u 19.30 sati, moći ćete čuti djela Wolfganga Amadeusa Mozarta na instrumentu zahvaljujući kojem se Dubrovnik upisao na europsku glazbenu kartu povijesnih instrumenata, fortepianeu, bečkoga graditelja instrumenata s tipkama iz 18. stoljeća, Antona Waltera.

Na fortepianu će prvi put nastupiti pijanistica Ivana Jelača, koja je i autorica scenarija, a uz nju će nastupiti violinistica Dora Kamber. Glazbeno-scensko događanje vodit će, također dubrovčanin, Marojica Bijelić.

Nastupajući u ulozi Ruđera Boškovića govorit će o audijenciji kod carice Marije Terezije u Beču. Osim vlastitih zapažanja, nazočne će informirati kako je Luka Sorgo (Sorkočević) u svojim dnevničkim zapisima pisao o bečkim društvenim događajima, poput balova u dvorcu Schönbrunnu, te geniju Mozartu. Uz Mozartove tri violinske i jednu sonatu za fortepiano te Fantaziju u d-molu izvest će se i Dubrovačka contradanza Ive Lhotke Kalinskog.

Ovim će trećem scenskom kolažu koji tematizira 18. stoljeće, nakon pseudopovijesnog Mozat-Bach-Scartlatti-Weiss i edukativno-informativnog Bach i sinovi, SOGovci ispričati priču o bogatoj kulturnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini dubrovačke sredine 18. stoljeća, koja je i u glazbenom ozračju bila itekako u dosluhu s Europom. 

Popularni Članci