'

Maškarani koncert Opereta Mix

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.vecernji.hr
U sklopu Dubrovnik Karneval Festa, u srijedu, 6. veljače 2013. godine u Kazalištu Marina Držića u 20 h izvest će se Opereta Mix. Nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Vladimira Kranjčevića i hrvatskih opernih zvijezda.

Treći po redu Dubrovnik Karneval Fest za sve ljubitelje glazbe donosi nastup istaknutih solista Lidije Horvat Dunjko, Blanke Tkalčić, Ronalda Brausa i Gorana von Karkina.

Sopranistica Lidija Horvat - Dunjko je višestruko nagrađivana umjetnica, koja je od 1988., kada je debitirala u ulozi Despine u operi „Cosi fan tutte“, uspješno kreirala više od 30 opernih uloga. Naročito je omiljena na koncertnoj pozornici gdje nastupa na najvećim domaćim glazbenim priredbama kao što su Varaždinske barokne večeri i Dubrovačke ljetne igre, a svojim je recitalima osvojila europsku publiku u gradovima Parizu, Beču, Berlinu, Munchenu, Bruxellesu, Lisabonu, Dublinu i drugima, ali i onu u Buenos Airesu, Montevideu, Santiagu de Chile, Johannesburgu, te Moskvi. Zanimljivost vezana uz ovu izuzetnu umjetnicu je njezin veliki raspon glasa, a zahvaljujući odličnoj muzičkoj naobrazbi jedna je od malobrojnih pjevačica koje se bave avangardnom glazbom.

Uz avangardnu glazbu sopranistica izvodi i stilsku renesansnu i baroknu glazbu, pa od 1994. djeluje u sastavu renomiranog ansambla “Vox antiqua“ te nastupa kao gost dva ansambla “Zagrebački solisti“ i “Musica da camera“ te kao duo s lutnjistom Edinom Karamazovom. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 2008. radi u zvanju izvanrednog profesora, a neki od njezinih studenata bili su i Valentina Fijačko, Danijela Pintarić i Tvrtko Stipić, umjetnici koje dubrovačka publika jako dobro poznaje i rado sluša.

Blanka Tkalčić Breglec, mezzosopranistica, po prvi put nastupa u okviru manifestacije Dubrovnik Karneval Fest, a u Dubrovniku je više puta nastupala na koncertima u različitim prigodama. Nakon što je diplomirala i magistrirala na Akademiji za glazbu i glumu u Grazu u klasi prof. dr. Ulfa Bastleina, nastavila se usavršavati na seminarima eminentnih pedagoga, a 2007. završila je specijalizaciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat – Dunjko. 

Nastupala je s mnogim eminentnim orkestrima, od Varaždinskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Zagrebačke filharmonije, do Brandemburške filharmonije, Wiener Johann Strauss Capelle i Pariškog komornog orkestra. Ostvarila je niz zapaženih uloga na domaćim i svjetskim pozornicama. Od 2008. godine članica je Europeisches Musik Zentrum Wien. Bavi se i vokalnom pedagogijom u Glazbenoj školi Varaždin.

Bariton Ronald Braus umjetnički je voditelj i producent Operette Mix od početka Dubrovnik karneval festa i već treću godinu zaredom nastupa na koncertima Operetta Mix pod maskama. Ovaj svestrani mladi umjetnik, koji je diplomirao u klasi Dunje Vejzović, bavi se nizom poslova koji su u vezi s glazbom. Preferira biti slobodan umjetnik i veseli se nastupima nedjeljom s crkvenim zborom, gostovanjima sa članicama ženskog zbora „Hrvatice“ (kojima je dirigent), nastupima u osnovnim i srednjim školama. Okušao se i kao voditelj, a zanima ga i povezivanje estrade i kulture. Kao solist surađivao je s više kazališta i producentskih kuća, a voditelj je Glazbenih večeri na otoku Sv. Andrije kraj Rovinja.

Goran Pekić Karkin se, po završetku Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna i Muzičke škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, nastavio usavršavati na Zagrebačkoj akademiji kod Ljiljane Molnar – Talajić, zatim kod Dunje Vejzović u Stuttgartu na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst do 2002. Kasnije se usavršavao i kod Olivere Miljaković a potom i kod Zlatomire Nikolove. Goran Pekić Karkin ima zavidnu koncertnu karijeru u koju se ubraja preko 100 solističkih koncerata širom Europe, te tri snimljena nosača zvuka s opernim arijama. Naročito je ponosan što je upravo njegov solistički koncert bio prvi koji je izveden u Pavarotti centru u Mostaru.

Dirigent Vladimir Kranjčević diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ladislava Šabana. Bio je šef-dirigent Komornog orkestra Vatroslav Lisinski (1972.-1976.), Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić (1974.-1987.), Mješovitog zbora Hrvatske radiotelevizije (1976.-1982.), Zagrebačkih madrigalista (1980.-1985.), Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (1983.-1988.), u Muzičkoj produkciji RTB (1988.-1991.) te Komorne opere bb Zagreb (od 2006.). Obavljao je dužnosti direktora Muzičke škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu (1970.-1977.), ravnatelja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu (1994.-2002.), umjetničkog rukovoditelja , a od 1994. do 2006. i ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao je neprekidno od 1978. do 2007. Predsjednik je Oratorijskog društva sv. Marka – Cantores Sancti Marci.
 

Popularni Članci