'

IZNIMNO VRIJEDNA DONACIJA Katija Ćorić obogatit će Muzej Domovinskog rata Dubrovnik slikom "Moja Domovina" iz 1991.

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Muzej Domovinskog rata Dubrovnik
Dana 12. srpnja u 11 sati u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik održat će se predstavljanje donacije Katije Ćorić, svestrane umjetnice, aktivistice i kolekcionarke umjetnina iz Montreala, Kanada.

Iz Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik tom su prigodom uputili tekst, koji prenosimo u cijelosti: 

"U Muzeju predstavljamo još jednu od iznimno vrijednih donacija na čijim temeljima i „stoji“ Muzej Domovinskog rata Dubrovnik i čija je građa više od 80% nesebično darovana od strane institucija, branitelja, građana i umjetnika u nadi da će biti sačuvana od zaborava i uništenja te izložena u budućem stalnom postavu MDRD u obnovljenoj tvrđavi Imperijal.

Posljednjih 16 godina, od kada intenzivno prikupljamo i prezentiramo građu iz Domovinskog rata, naše su Zbirke postale vrelo na kojem se može sustavno i stručno izučavati naša novija povijest i na što smo veoma, kao muzejski djelatnici, ponosni.

U Muzejskim zbirkama čuvamo, osim dokumentarne građe i brojna vrijedna darovana umjetnička djela inspirirana stradanjem Grada, herojstvom i žrtvom njegovih branitelja i građana, a posebno dubrovačkih umjetnika koji su kontinuiranim stvaranjem i brojnim izložbama u najtežim danima njegove novije povijesti, kao i poslije rata, iznova potvrdili snagu i nesalomljivost njegovog slobodarskog duha.

Brojna su u zbirci djela umjetnika koji su duboko povezani s Gradom, a koji nisu bili u vrijeme razaranja na licu mjesta, ali ih je inspirirala njegova žrtva, kao djela Eda Murtića, „Homagge Dubrovniku“, radovi glasovite fotografkinje Marije Braut i njene izložbe „Jedno lice rata“, kompletna izložba „Dubrovnik…“ autora Damira Fabijanića, te dvije izložbe fotografija slikarice Anne Marie Grill s kojima je u Europi širila istinu o razaranju Grada i prikupljala humanitarnu pomoć za stanovništvo, te pet djela Dimitrija Popovića iz njegovog poznatog ratnog ciklusa nadahnutog potresnim snimcima Mira Kernera i drugih istaknutih dubrovačkih fotografa, Božidara Gjukića i Mila Kovača.

Ovom prigodom Zbirka će postati bogatija za sliku autorice Katije Ćorić pod nazivom „Moja domovina“ (My Homeland), iz 1991., te joj i ovim putem zahvaljujemo. Umjetnina je nastala u vrijeme ratnih razaranja početkom Domovinskog rata a poklonila ju je svome ocu, kapetanu Ivanu Ćoriću (1938. - 2015.) 1991. Slika je ulje na platnu, koje prikazuje najdublje misli gđe Katije Ćorić u jednom od najtežih razdoblja njezinog života te je bila dio serije pod nazivom "Učinci rata na umjetnicu". Serija je bila izložena u Zagrebu, Požegi i Dubrovniku 1996. godine.

Ovom donacijom gđe Katije Ćorić, slika se ponovno vraća u Dubrovnik i postaje dijelom fundusa Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik gdje pronalazi svoje mjesto u Zbirci muzeja te ostaje kao zalog za trajno pamćenje na Domovinski rat i stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske."

Popularni Članci