Dani malostonske kamenice

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dani malostonske kamenice 2013. godine započinju u nedjelju, 17. ožujka 2013. Festom u Malom Stonu. U nastavku donosimo program.

11:00 – Otvaranje Feste / nastup glazbene skupine Vertigo

12:00 – Koncert dalmatinskih pjesama Glazbe Ston

13:00 – KUD Ponikovska poskočica

13:30 – klapa Versi

14:30 – tombola

16:00 – Festa prelazi u restorane

 

Malostonski zaljev, ili - po domaću - Malo more, jedinstveno je uzgajalište školjaka na cijelom Jadranu, a ujedno je jedino takvo područje u Europi u kojem je opstala europska kamenica nenadmašnog okusa i svojstava, stoji u opisu Feste u organizaciji Turističke zajednice općine Ston.



Morski put prema jugoistoku otuda vodi u Malostonski zaljev ili Malo more, kako domaće stanovništvo običava reći. I to je područje nekada bilo bogato ribom, ali danas živi isključivo od uzgoja kamenica i mušula. Dospijete li do krajnje točke u plovnom dijelu Zaljeva, na raspolaganju su mnogobrojni restorani, kako u Malomu tako i Stonu, a specijalitet koji je nezaobilazan dio jelovnika jesu kamenice. Moguće ih je kušati na bezbroj načina: sirove, pečene, pohane, zapečene, s umacima ili u krem-juhi. Treba istaknuti da je Malostonski zaljev jedno je od rijetkih područja u kojem je opstala europska kamenica (Ostrea edulis), koja je u ostatku Europe početkom prošlog stoljeća uništena bolešću. Ova delikatesa vrlo je hranjiva, jer njezino meso sadrži mnogo bjelančevina.

Popularni Članci