'Želimo zadržati kvalitetu velikih imena, ali se i širiti!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prvi ovogodišnji kolegij ustanova u kulturi održan je u ponedjeljak kada su predstavnici ustanova podnijeli izvješće o prošlim, pa tako i budućim događajima. Sastanak je vodila zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić naglasivši kako je razmjena iskustava zapravo cilj kolegija.

Na samom početku, javnosti su se predstavili novi ravnatelji i vršitelji dužnosti odnosno Damir Milat kao stari/novi ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Ivana Medo Bogdanović kao v.d. ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara, Vesna Delić Gozze kao ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik te Nikša Matić na čelu ustanove Doma Marina Držića.

Zamjenica gradonačelnika također je naglasila da je izdan kulturni kalendar na stranicama Grada koji bi u budućnosti pomagao kulturnjacima u odabiru datuma izvedbi te javnosti kako bi mogla biti na vrijeme informirana o ukupnoj kulturnoj ponudi Dubrovnika.

„Očekujemo sve veselo i burno s mladošću koju nose!“

Jasna Jukić, ravnateljica Kazališta Marina Držića prva je preuzela riječ naglasivši kako je kazalište pokrilo dugovanja i financijske minuse te uredno održalo čak sedam premijera. „Zadnja premijera, 'Ne vrti se oko gola golcata' održana je prosincu, a u međuvremenu smo imali i gostovanje zadarskog kazališta“, rekla je ravnateljica te najavila gostovanje Dubrovčana u Zadru s predstavom Olje Lozice  „Prasac koji gleda u sunce“, ali i dvije nove premijere koje će publici biti predstavljene u ožujku. Jasna Jukić također je spomenula odabir novih, relativno mladih, ravnatelja: „Očekujemo sve veselo i burno s mladošću koju nose!“

Dubrovačke ljetne igre

Potom je riječ preuzela nova v.d. ravnateljice Ivana Medo Bogdanović koja je iskoristila priliku te javnosti još jednom pojasnila razliku između ravnatelja i intendanta. „Ravnatelj je netko tko je na čelu javne ustanove u kulturi 365 dana u godini i odgovara za organizaciju, tehniku, administracije i naravno financije te u umjetničkom programu sudjeluje onoliko koliko je potrebno kako bi se sa intendantom ostvarila uspješna suradnja.“ Naglasila je također važnost suradnje intendanta i ravnatelja koja je zapravo „ključna kako bi se program i umjetnički, financijski i organizacijski izveo kao dosad kad je to radila samo jedna osoba. „

Zamjenica gradonačelnika Ivanu Medo Bogdanović je upitala o učestvu domaćih umjetnika u DLJI na što je nova v.d. ravnateljice odgovorila: „Uspješno surađujemo sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će na slijedećim Igrama imati tri produkcije, a s folklornim ansamblom Linđo još nisu pokrenuti pregovori, no ne sumnjam da će se uspješna suradnja nastaviti.“ Također je ustrdila: „Ono što smo dosad radili s lokalnom zajednicom, nastavit ćemo, a potrudit ćemo se još poboljšati suradnju.“

Ivana Medo Bogdanović navela je i novosti poput većeg broja dolazaka studenata, no spomenula je i problem sa smještajem koji otežava suradnju. „Nije baš lako u srcu sezone u Dubrovniku naći povoljan smještaj“, rekla je nova v.d. ravnateljice Igara. Dodala je: „Želimo zadržati kvalitetu velikih imena, ali se i širiti.“ Spomenula je i novosti u programu poput filmskog, književnog i cirkus teatra.

Nakon izlaganja Ivane Medo Bogdanović, Tatjana Šimac Bonačić dodala je i povećanje doprinosa Grada Igrama u iznosu od 300 tisuća kuna.