ZATRUDNJELO JE SRCE IZ MOJIH BAJKI Predstavljena pjesničko-grafička mapa Josipa Škrelja (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: AĆ, AČ
Pjesničko-grafička mapa Josipa Škerlja 'Zatrudnjelo je srce iz mojih bajki' večeras je predstavljena u Domu Marina Držića. Mapa nastala je povodom Škerljeve 50. obljetnice diplome, a predstavlja se o njegovom 75. rođendanu. Uz predstavljanje je upriličena i izložba crteža i pjesama.

Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić mapu je predstavio „držićevskim djelom indikativnog naziva“.

'Škerlja svi znamo kao akademskog slikara i profesora, ali malo ljudi zna da je njegova prva ljubav poezija. On je već s punih devet godina počeo pisati pjesme i danas je došao trenutak da se pozabavi s time. Predstavljanjem ove mape slavimo njegovu humanost i predanost radu', rekao je ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Kustos Doma Marina Držića koji je ujedno i urednik izdanja pjesničko-grafičke mape Marin Ivanović naznačio je kako je „Škerlj urbani umjetnik koji ne može bez ulica, ljudi, svojih đaka, betula, ateljea i galerije“.

'Ova mapa je intimistički ciklus koji je nastao u ateljeu, a svojim nadrealnim nazivom govori o osobnom svijetu koji ukazuje na priče o ljubavi', rekao je Ivanović. Mapa je sastavljena od 12 listova s otisnutim pjesmama, dva lista s predgovorom i 12 grafičkih listova u tehnici sitotiska u 32 primjerka. Svi su otisci ručno akvarelirani i jedinstveni, a ukupna naklada je 32 primjerka.

'Škerlj je odlučio svih 12 grafika akvarelirati tako da grafički otisak predstavlja crtež koji je ručno akvareliran pa je svaka od mapa drugačija i predstavlja unikat', pojasnio je Marin Ivanović.

Mapu je predstavio i dr. sc. Antun Česko naznačivši kako se „Škerlj svojim djelom izdigao iznad globalizacije koja briše sve individualitete i osobnosti“.

'Škerlj je u svom likovnom univerzumu zadržao figurativnost i ono pojavno što vidimo i susrećemo te svojim osjetilima registriramo, a sačuvati osobnosti i identitet velika je privilegija dana samo pojedincima', rekao je Česko dodavši kako „njegova poezija živi živim ritmom punim optimizma i intenziteta“. 

'Mapa je vrhunac i najviši vrh Škerljovog stvaralaštva, ali ujedno i sukus medija i univerzuma - pjesničkog i likovnog jer kada je Joško pjesnik on je ujedno i slikar. U svim njegovim pjesmama mogu se pronaći likovni elementi , a kada je slikar ujedno je i pjesnik. To ga posebno izdvaja i njegove stihove slobodno možemo nazvati Škerljev haiku ili pjesnički kroki', kazao je Antun Česko koji je Škerlja nazvao „trubadurom 21. stoljeća“ te ga je usporedio Don Quijoteom

'Škerlj je izuzetan i on se maskirao u Don Quijotea koji umjesto ubojitog koplja nosi kist, a umjesto Rocinantea zajahao je Pegaza vatrenih krila i leti iznad stvarnosti samo da nas osvijesti i otkrije ljepote pravog života u vidu stvaralaštva. Njegova Dulcinea bi mogao biti samo život, njegova ljepota i sklad – rekao je Često zaključivši kako je „potrebno voljeti život i smijati se kao što to Škerlj radi“.

Izožba crteža i pjesama bit će postavljena do 24. svibnja. 

Aida Čakić/Portal Oko