'VILE OD GRAFIKE' U DOMU MARINA DRŽIĆA Najveće hrvatske grafičarke ujedinile se u čast velikom Vidri (FOTO)

Autor: Julia Mačinković Autori fotografija: Julia Mačinković
U sklopu programa obilježavanja 450 godina od smrti najvećeg dubrovačkog komediografa, u Domu Marina Držića predstavljena je grafička mapa "Vile od grafike - Hommage Marinu Držiću 1567.-2017.".

Sama mapa, koja se sastoji od 20 listova papira, predstavlja djela triju najvećih hrvatskih grafičarki Nevenke Arbanas, Maje Franković te Zdenke Pozaić. Autorica predgovora je povjesničarka Iva Koerbler.

Svečano predstavljanje mape započelo je ulomkom iz predstave Skup koji su izveli glumci Kazališta Marina Držića Nika Burđelez i Hrvoje Sebastijan, a renesansi duh posjetiteljima su približili i članovi ansambla Plazarius izvedbama skladbi iz tog doba.

U svom uvodnom govoru ravnatelj Doma Marina Držića, a ujedno i urednik mape "Vile od grafike" Nikša Matić istaknuo je kako je ovo već druga grafička mapa koju Dom Marina Držića predstavlja u ovoj obljetničkoj godini te kako je samo djelo zaista vrhunac umjetnosti koji su Dubrovniku podarile tri najveće hrvatske grafičarke. 'Svaka od autorica se, u različitim grafičkim tehnikama predstavila s po tri grafike. Ova mapa prevedena je i na engleski jezik. Sadrži predgovor, same grafike, kao i životopise autorica. Dug je bio put kreiranja ove mape,ali evo, ona je danas tu i mi smo na nju izuzetno ponosni', naglasio je Matić.

Autorica predgovora Iva Koebler kazala je kako joj je bila iznimna čast sudjelovati u ovom projektu te kako je sama mapa idejno nastala u jednom dahu. 'Sukladno samoj tematici mape, i ovaj projekt nastao renesanso, spontano. Kad se spoje pozitivni ljudi, s dobrim idejama i koji se podržavaju, uspjeh je zagarantiran. Moram naglasiti ni kako odabir grafičarki nije bio slučajan. Nevenka Arbanas, Maja Franković i Zdenka Pozaić zaista su naše najcjenjenije umjetnice na tom području, poznate izvan granica naše zemlje. Sve tri umjetnice kroz svoje radove istinski su se spojile s idejom i ostavštinom Marina Držića, motiva Dubrovnika, kao i renesanse kao razdoblja u kojem je djelovao ovaj veliki komediograf. Svaka grafika posebna je na svoj način, specifična. Ovo, uistinu, nije bio projekt koji se radi samo za danas ili samo za arhivu, već je ovo projekt kojem ćemo se zasigurno vraćati i koji ima neusporedivu umjetničku vrijednost', rekla je Koebler.

Inače, sama mapa izrađena je u 25 primjeraka, a u prostorima Doma Marina Držića bit će izložena do 31. prosinca.