„Trbušni ples može biti senzualan, energičan, ali i opasan!“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Posjetili smo trening plesne škole orijentalnog plesa Elene Kulagine kako bismo se upoznali s čarima Istoka. Kroz razgovor s instruktoricom Ivom Pozniak, saznali smo detalje o senzualnosti i ostalim ljepotama ove vrste plesa koju ljudi nerijetko povezuju s erotskim plesovima što je netočno.

Plesna škola Elene Kulagine djeluje na području Dubrovnika već šest godina otkad se, zbog ljubavi, iz prijestolnice ruskog baleta St.Petersburga preselila i sa sobom donijela znanje prave ruske škole. Svoja znanja i plesne vještine je prenijela na dubrovačke instruktorice trbušnog plesa, Ivu Pozniak i Nikolinu Bilić, koje posljednje dvije godine podučavaju polaznice početnog tečaja. U okviru njene plesne škole danas djeluje plesna skupina Nujoom kao prva profesionalna, i za sada jedina škola trbušnog plesa na dubrovačkom području.

"Posebnost trbušnog plesa je u tome što je bogat raznolikošću u stilu izvođenja i korištenju različitih rekvizita“, navodi instruktorica Iva Pozniak te dodaje kako svaka plesna točka može biti solo, duet, trio ili uz više izvođača, ali ima i različitu kostimografiju, koreografiju i glazbu. „Tako se točka može otplesati vrlo intenzivno i energično, kao što je takozvana drum izvedba. Radi se o pomalo egzotičnom nastupu uz ritam bubnjeva uživo. Može biti nježan i senzualan poput izvedbe sa svilenim maramama ili opasan poput plesa s mačevima i vatrom“, ističe instruktorica.

Hurrem je Sulejmana zavela trbušnim plesom

Ova plesna skupina iza sebe broji mnoge nastupe, od kojih svakako valja izdvojiti onaj u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ te „Županijska panorama“. Do sada su nastupile po brojnim festivalima, priredbama, kazalištima i klubovima, a njihova profesorica plesa Elena Kulagina diplomirana je koreografkinja i kostimografkinja s dugogodišnjim radom i nastupima u Rusiji, ali i šire. Njena plesna škola danas ima opširan i raznolik program s više od dvadeset koreografija. Tečajevi se izvode u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik, ponedjeljkom i petkom, a vrata su otvorena za svaku ženu koja se želi osjećati dobro u svom tijelu i naučiti neku novu vještinu. Tako najmlađa polaznica ima 16, a najstarija 63 godine.

Danas je trbušni ples postao izuzetno popularan, ponajviše zahvaljujući pjevačkim zvijezdama poput Shakire, Beyonce ili Rihanne, koje ga često koriste u svojim scenskim nastupima. Njegova popularnost svakako raste usporedno i s popularnošću turskih sapunica. „I Hurrem je Sulejmana Veličanstvenog zavela senzualnim trbušnim plesom“, navodi Pozniak, a slično se dogodilo i s njegovim sinom, kojeg je istim plesom zavela Hrvatica Efsun.

U izvedbu uskoro uključen i piton

„Osnovni pokreti trbušnog plesa temelje se na kružnim kretnjama prilikom kojih se izolira jedan dio tijela. Na primjer, u krugu koji je paralelan s podom izoliraju se bokovi ili ramena“, navodi Pozniak te naglašava kako su također specifični pokreti naglog otvaranja i zatvaranja prilikom čega plesač titra ili iskoračuje u predijelu bokova ili ramena. Tu su još i poznato „kotrljanje“ trbušnih mišića i fleksibilnost stopala. Nujoom prilikom svojih nastupa koristi brojne rekvizite, od kojih publiku najviše oduševljava ples s vatrom, a to se prije svega odnosi na vatrene lotuse i vatrene lepeze. Osim toga, koriste i druge rekvizite kao što su svilene marame, svilene lepeze, svijeće, Izidina krila, Saiidi štapovi, sablja i sviječnjak. „Nujoom ima želju izveti i ples sa zmijom, ali za sada nemamo sreće s pronalaskom pitona“, šaljivo će Pozniak.

Rane poganske religije često su obožavale matrijahalna božanstva i uzdizale ideju o reprodukciji i začetku novog života. To su povijesni dokazi koji povezuju ritualne plesove s današnjim, trbušnim plesom. „Oštri pokreti kukovima i namjerno stezanje trbušnih mišića usko se vezuju uz kretnje ženskog tijela tijekom poroda“, objašnjava instruktorica. „Osim fizičkih prednosti, trbušni ples blagotvorno djeluje na ženu i na drugim aspektima“, pojašnjava Pozniak. Tako povećava samopouzdanje, budi optimizam, pa sve do stanja plesne meditacije, prilikom čega se plesom razbistruje um i potiče stanje mentalne relaksacije. Trbušni ples također sagorijeva i oko tristo kalorija na sat, jača tijelo, ublažava simptome PMS-a i blagotvrono djeluje na čitav psihofizički aspekt osobe. „Trudimo se dočarati svu ljepotu i senzualnost orijentalnog plesa te dati inspiraciju ljudima u našem gradu za neki novi, egzotičan i pomalo neuobičajen tip zabave“, zaključuje instruktorica.
 

Popularni Članci