SVIĐA LI VAM SE? Ovo je fotografija koju je zabranila Dubrovačka biskupija na humanitarnoj izložbi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Ovoga tjedna završava godišnja izložba radova članova fotokluba Marin Getaldić. U okviru humanitarne izložbe u predvorju dvorane Ivana Pavla II. izloženo je 40 najboljih radova, koje su autori ustupili na prodaju, a sav prihod namijenjen je udruzi 'Poseban prijatelj'.

Međutim, iako je pobrala visoke ocjene stručnog žirija i time također bila dio postava koji je namijenjen u humanitarne svrhe, među njima nije bilo fotografije Stijepa Brbore pod nazivom 'Jutro u Gradu.'

Stijepo Brbora višestruko je nagrađivani fotograf koji je poznat po svojim  fantastičnim erotskim fotografijama. Dubrovačka biskupija  nije dozvolila postavljanje fotografije 'Jutro u Gradu' zajedno s ostalima u svojim prostorima, što je sasvim  razumljivo, obzirom se na fotografiji nalazi gola žena. 

Inače, fotografija je prodana za 500 kuna, a bilo je i više zainteresiranih za nju, tako da humanitarni prilog zbog ove zabrane nije izostao.  Fotografiju se moglo vidjeti na dan otvorenja izložbe samo ispred vrata kroz koja se ulazi u dvoranu Ivana Pavla II., jer je njeno unošenje u prostor bilo zabranjeno. 

Inače, ovo nije bio prvi put da je Crkva Stijepu Brbori zabranila izložiti vrijedne fotografije. Zabrana je bila i pretprošle godine za seriju fotografija o ljubavi, koje su uključivale prikaz muškarca i žene, kako se ljube u krevetu, u odjeći. Vjerojatno je presudilo to što se nije znalo jesu li taj muškarac i žena u braku. 

FOTO: Slavica Gavranić