'

Sarajevski umjetnici oduševili Dubrovčane

Autor: dubrovackidnevnik.hr
“Sarajevo u Dubrovniku – prijateljstvo koje traje” naziv je međunarodne izložbe unikatnog nakita, skulptura i slika koja je otvorena sinoć, 1. veljače, u galeriji Luža, a sve to u sklopu ovogodišnjeg Dubrovnik karneval festa.

Na izložbi su predstavljeni radovi četiriju sarajevskih umjetnika, a to su Adin Hebib, Mia Hebib, Edina Selesković i Hana Krkoška. Izložbu je otvorio gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je naglasio kako Dubrovnik i Sarajevo dijele jednake vrijednosti i iskustvo koje ih veže uz strahote rata. Izložbu su također svojim govorima pozdravili predsjednik organizacijskog odbora Milan Perić te producent Dubrovnik karneval festa Ante Tolj.

“Iako sam izlagao po čitavom svijetu i velikim gradovima poput New Yorka, izlagati u Dubrovniku, u vrijeme Feste sv.Vlaha, velika je čast” izjavio je Adin Hebib. Također najavljuje kako će 8. veljače dio atmosfere iz svog ateljea prenijeti u živi pristor prilikom “Noći u ateljeu”. “Ni u ratu nisam slikao crnom bojom”, opisuje Hebib svoju sklonost bojama. Premda je dubrovačkoj javnosti predstavio svoje slike mostova inspiriranih Sarajevom i Mostarom, navodi kako su mu stalna inspiracija zapravo žene, a most metaforički simbolizira prijateljstva i ljude.

Akademska slikarica Edina Selesković, koja je rodom iz Tuzle, a živi u New Yorku, s Hebibom po prvi put izlaže u Dubrovniku, a do sada su zajedno izlagali u New Yorku, Sarajevu i Zagrebu. Svoje slike također je predstavila i mlada umjetnica Hana Krkoška, inače studentica na londonskom Goldsmiths Universityju.

“Zainteresirana sam za najjednostavnije oblike koji su nosivi i unikatni”, kazala je Mia Hebib te predstavila svoj nakit koji izrađuje od zlata, srebra i mesinga. Njeni klijenti bile su poznate osobe poput Linde Evangeliste i Daniela Day Lewisa. Osim toga, jedna od njenih narukvica išla je na otvorenje izložbe Richard Serra u New Yorku, a prsten je fotografiran za magazin Vouge.

Izložba će biti otvorena tijekom cijele veljače.