RUGLO GRADA Znate li zašto ljetnikovac na Kantafigu propada?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Nekadašnji predivni ljetnikovac neprekidno propada

Predivni ljetnikovac na Kantafigu, od rata pa naovamo, neprekidno propada. U godinama iza rata tamo su se nalazile prostorije autoškole, ali nakon što se ona iselila, prelijepa kulturna baština neprestano se poružnjuje i danas je najveće ruglo Kantafiga.

Zašto je to tako? Naravno, odgovor je imovinskopravne prirode. Iako je u zemljišnim knjigama kao vlasnik ljetnikovca još uvijek upisana Općenarodna imovina, odnosno imovina građana, u tijeku su sudski sporovi oko povrata nekretnine prijašnjim vlasnicima, koji traju dugi niz godina. Valja napomenuti da je prije dvije i pol godine nekretnina vraćena prijašnjem vlasniku, ali spor nije pravomoćno okončan, jer je Grad Dubrovnik uložio žalbu.

- Rješenjima od 1. i 5. ožujka 2013. godine predmetni dvorac s okolnim pripadajućim zemljištem vraćen je u posjed potomcima nekadašnjeg vlasnika Nika Miroševića Sorga. Na oba rješenja grad Dubrovnik je uložio žalbu. Predmeti se po žalbama nalaze na rješavanju na Ministarstvu pravosuđa, Upravi za građansko trgovačko i upravno pravo. Dok se ne okonča postupak povrata nikakva ulaganja Grada Dubrovnika u predmetnu nekretninu nisu moguća – kazali su nam iz Grada Dubrovnika.

Nadamo se da će se spor ubrzo okončati, i da će, tko god da dobije u vlasništvo ljetnikovac na Kantafigu, uložiti sredstva u njegovu obnovu kako bi napokon zadobio nekadašnji sjaj.