Ritam gipsy swinga zaveo publiku na taraci Revelina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
U sklopu glazbenog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara Mozes Rosenberg i Mate Matišić na gitarama te Jurica Štelma na kontrabasu nastupili su s gypsy swing repertoarom pod pokroviteljstvom Siemensa, sinoć, 23. kolovoza na taraci tvrđave Revelin.

U svijetu glazbe stilski pojam gipsy jazz ili gipsy swing potječe još iz vremena legendarnog francuskog sastava Hot Club de France iz tridesetih godina prošlog stoljeća, u kojem je osobito mjesto zauzimao legendarni romski gitarist Django Reinhardt. Danas se virtuozni Mozes Rosenberg smatra jednim od najutjecajnijih nositelja gipsy stila u svijetu jazz glazbe i dostojnim nasljednikom velikog Djanga Reinhardta, a često nastupa uz starijeg brata Stochela Rosenberga i sa svjetski poznatima Pacom de Luciom i Joeom Zawinulom. Na sinoćnjem koncertu uz njega su nastupili najistaknutiji gipsy jazz glazbenici na našim prostorima Jurica Štelma, kontrabasist bez premca, i svestrani Mate Matišić, član sastava znakovitog imena Hot Club Zagreb, također i dramski pisac, scenarist, multiinstrumentalist i skladatelj koji je ovdje nastupio na gitari.


Odlično raspoloženi trio koji je vidljivo uživao u zajedničkom sviranju u fantastičnom je ambijentu na taraci tvrđave Revelin zaokružio jazz program ovogodišnjih Igara te festivalskoj publici ponudio sjajnu večer uz zavodljive i pitke gipsy swing izvedbe. Izuzetno ritmična gipsy swing glazba u izvedbi trija publiku je oduševila i na kraju bila nagrađena velikim pljeskom pa nije izostao ni bis. Nastup majstora gipsy swinga na 64. dubrovačkim ljetnim igrama omogućio je Siemens, vjerni pokrovitelj Dubrovačkih ljetnih igara, a na druženju s izvođačima i drugim gostima na taraci tvrđave Revelin poslije koncerta bio je i predsjednik uprave Mladen Fogec.