Ovacijama ispraćeni Diana Haller i Dmitry Sinkovsky za nastup s DSO-om

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Za sinoćnji nastup na Međunarodnom glazbenom festivalu Dubrovnik u pozno ljeto, Dubrovački simfonijski orkestar, dirigent Tomislav Fačini, mezzosopranistica Diana Haller i violinist Dmitry Sinkovsky, od publike su dobili ovacije i uzvike oduševljenja. Po mnogočemu će se pamtiti sinoćnji koncert koj se održao u Kneževu dvoru.

U prvom dijelu koncerta publika je poslušala Beethovenovu uvertiru Egmont i Mozartov Koncert za violinu i orkestar br. 5 u A duru u izvedbi ruskog violinskog virtuoza Dmitryja Sinkovskog, u čije se vrsno sviranje dubrovačka publika uvjerila na prethodna dva koncerta festivala te čijim koncertima interes ne jenjava.

U drugom dijelu koncerta uslijedila je Rossinijeva uvertira Seviljski brijač, a potom Rossinijeva Ivana Orleanska u izvedbi mlade riječke mezzosopranistice koja je iza sebe već izgradila respektabilnu karijeru, Diane Haller.

Diana Haller pjevanje je studirala na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu, a potom se usavršavala na Kraljevskoj akademiji za glazbu u Londonu. Nakon londonske specijalističke diplome, upisala je poslijediplomski studij opere i Lieda u Stuttgartu u razredu prof. Dunje Vejzović, a zatim se mlada Riječanka nastavila usavršavati pod vodstvom velike primadonne KS. Brigitte Fassbaender. Godine 2010. Diana Haller postaje najmlađom solisticom opernog ansambla Državne opere u Stuttgartu, te kontinuirano niže uspjehe nastupajući u sve većim i zahtjevnijim ulogama, te dobiva brojna državna i međunarodna priznanja na prestižnim natjecanjima.

Posebnost ovog koncerta kojim je vrsno ravnao omiljeni dirigent naše publike, Tomislav Fačini, su bisevi koje su solisti izveli pjevajući zajedno. Naime, Sinkovsky je nakon ostvarivanja zavidne violinske karijere, usavršio i svoj talent kontratenora, pa je publika je osobito posebno reagirala na Rossinijev Duet mačaka.

„Bravo!“ je dugo odzvanjalo Kneževim dvorom za soliste Dianu Haller, Dmitryja Sinkovskog, maestra Fačinija i Dubrovački simfonijski orkestar.

Večeras na programu MGF Dubrovnik u pozno ljeto slijedi nastup svjetski poznatog majstora lutnje i gitare, Edina Karamazova. Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.