Ova godina u znaku Stjepana Gradića – Oca domovine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Prvi ovogodišnji kolegij ustanova u kulturi održan je u ponedjeljak kada su predstavnici ustanova podnijeli izvješće o prošlim, pa tako i budućim događajima. Tom prigodom, Pavica Vilać, ravnateljica Dubrovačkih muzeja, u kratkim crtama osvrnula se na proteklu godinu rada Dubrovačkih muzeja.

Pavica Vilać istaknula je da će se u ovogodišnjem radu Umjetnička galerija posebno posvetiti Stjepanu Gradiću, diplomatu i znanstveniku, s obzirom da se ove godine obilježava 400. godišnjica rođenja i 330. obljetnica smrti.

Tako je već sada u pripremi izložba pod nazivom „Stjepan Gradić – Otac domovine“, koja bi svjetlo dana trebala ugledati u svibnju ove godine. Ravnateljica Vesna Delić Gozze istaknula je i da je u pripremi i veliki katalog posvećen svetom Vlahu.

U protekloj godini Umjetnička galerija izradila je i posebne suvenire repliku zelenaca, repliku puca pod grlo, planer, te narukvice sa natpisom „Obliti privatorum publica curate”.

Od posebnih poduhvata Pavica Vilać istaknula je i rekonstrukciju stupova u Kneževom dvoru, radi sigurnosti posjetitelja. Rekonstruirao se i kabinet kneza kao i spavaća soba.

„U 2012. godini Dubrovački muzeji su imali 378 750 posjetitelja, a u siječnju ove godine 7 540 posjetitelja, od čega veći dio otpada na Noć muzeja“ – istaknula je Vesna Delić Gozze.