OTVORENA IZLOŽBA Sveti Vlaho u Italiji: mjesta čašćenja, kult i proslave (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DUM
Izložba ''Sveti Vlaho u Italiji: mjesta čašćenja, kult i proslave'' otvorena je u petak (6. svibnja) u 19 sati u žitnici ‘’Rupe’’.

Izložba je nastala kao međunarodni istraživačko-izložbeni projekt između Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja i organizacije Etnolaboratorio iz Rima. Izložbom  se kroz nekoliko tema prikazuje kult ali i pučke obredne i običajne prakse u 45 mjesta u Italiji. Ovakva građa o proslavama sv. Vlaha diljem Italije je po prvi put okupljena te je ovom izložbom predstavljena na jednom mjestu.

Voditelj projekta je kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, a suradnica na izložbi je kustosica Lana Milošević Đerek. Cijeli projekt je ostvaren uz pomoć mnogih suradnika glavnog partnera u projektu, organizacije Etnolaboratiorio.

Izložba se sastoji od poglavlja: Sv. Vlaho između povijesti i legende, Liturgijski aspekti štovanja sveca u Italiji, Blagdan sv. Vlaha u pučkoj pobožnosti te panela s fotografijama: Mjesta čašćenja, Likovni prikazi, Likovi i kipovi, Relikvije, Obredi i obredni predmeti, Procesije, Blagdanski obredi, Obredna i blagdanska hrana, Spadonari iz Venausa, Stuzze iz Fiuggia.

Kustos Ivica Kipre prilikom otvorenja izložbe kazao je da je ova inicijativa Dubrovačkih muzeja tek početak istraživanja kulta svetoga Vlaha u Italiji s obzirom da je naišla na dobar odaziv tima iz Etnolaboratorija te im je poslužila kao izvrstan poticaj da i dalje rade na ovom projektu.

- Izložba prikazuje oba aspekta proslave svetoga Vlaha, kako onaj liturgijski ili obredni tako i onaj običajni ili pučki. Posebno je teško napraviti razliku između ta dva pa se oni često puta ispreprliću, a kontinuitet kulta je zaista duboko ukorjenjen u prošlosti – neglasio je Kipre.

Glavni partner u projektu Eolo Etnolaboratorio per il Patrimonio Culturale Immateriale stručna je organizacija koja okuplja antropologe s bogatim iskustvom u provođenju terenskih istraživanja te u audiovizualnom bilježenju i dokumentiranju različitih fenomena nematerijalne kulturne baštine na području Italije

Na otvorenju izložbe prisutnima se tako obratila i kulturna antropologinja Paola Elisabetta Simeoni iz Etnolabaratorija, naglasivši da joj je čast i zadovoljstvo da su 2015. postali dijelom ovog projekta koji je kao prvi rezultat dao ovu izložbu. Istaknula je kako je projekt s Etnografskim muzejom otvorio zanimljive prilike za realizaciju bogate suradnje između dviju kultura.

Oduševljenje izložbom nije krio katedralni župnik don Stanko Lasić no istaknuo je žaljenje što nema veće suradnje između crkava, a kao primjer je naveo relaciju Dubrovnik – Bari, naglasivši da su upravo ovakve izložbe i suradnje prvi korak u boljoj međusobnoj povezanosti i daljnim istraživanjima kulta svetoga Vlaha.

- Ništa nećemo izgubiti ako čujemo i vidimo da se kult svetoga Vlaha širi ne samo u Dubrovniku nego i drugdje i da i mi možemo sudjelovati u tome i dati svoj doprinos – rekao je don Stanko Lasić.

Izložbu je posjetio i počasni talijanski konzul u Dubrovniku Frano Bongi. dok je izložbu otvorila pročelnica za kulturu pri gradu Dubrovniku Ana Hilje, koja je istaknula značaj nematerijalne baštine Dubrovnika, od kojih i onu najvažniju Festu svetoga Vlaha.

Nakon službenog otvorenja izložbe, Paola Elisabetta Simeoni održala je predavanje uz prezentaciju o mjestima čašćenja svetoga Vlaha u Italiji.

Ovaj je međunarodno istraživačko-izložbeni projekt nastao u povodu 1700. obljetnice mučeničke smrti svetoga Vlaha kao i godine svetoga Vlaha proglašene od Grada Dubrovnika. Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja 2016., a nakon Dubrovnika bit će izložena i u gradovima Italije.

Potporu projektu su dali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo za kulturna dobra i kulturne aktivnosti Republike Italije, Talijanski institut za kulturu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije u Zagrebu, Grad Dubrovnik, brojne talijanske znanstvene i stručne organizacije, općine i gradovi, kao i pojedinci.