'

Mutna budućnost Muzeja Domovinskog rata

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Redoviti kolegij ravnatelja ustanova u kulturi održan u maloj vijećnici donio je više uzbuđenja i rasprave no što su prisutni očekivali. Naime, pokrenula se žustra rasprava o višegodišnjem planu za muzej Domovinskog rata te pripajanju Doma Marina Držića Dubrovačkim knjižnicama odnosno muzejima.

Na samom početku, pri spomenu dopisa Hrvatskog muzejskog vijeća u vezi muzeja Domovinskog rata, na površinu su isplovila pitanja o odgodi istog projekta za koju zamjenica gradonačenika Tatjana Šimac Bonačić krivi prolongiran odgovor: „Još 2009. godine dana je inicijativa da se osnuje muzej jer je prostor u Imperijalu dan na koncesiju i obnova ide po usvajanju UPU-a i zato je prostor takav kakav je. Budući da smo odgovor dobili tek danas, nismo ga mogli provesti u planiranom razdoblju.“ Dodala je kako je dokumentacija poslana, no u odgovoru Muzejsko vijeće tvrdi da nije dovoljna; potrebna je nadopuna te su Muzeji o tome obaviješteni, a otvaranje spomenutog muzeja ostavlja se za planove do 2015. godine.

Svoje mišljenje dala je i Vesna Delić Gozze: „Postoji pitanje i o potrebi izdvajanja za takav muzej. U obzir bi se trebalo uzet šire mišljenje, a ne samo kustosa.“

Podsjetimo, radi se o izdvajanju Muzeja Domovinskog rata koji je trenutno u sklopu Muzeja suvremene umjetnosti. Kako je više puta naglašeno, o sudbini odlučuje Ministarstvo kulture.

Ono što je također pomelo standardnu mirnoću ovakvog kolegija je i tema pripajanja Doma Marina Držića. Nakon svog kratkog izlaganja o stanju Dubrovačkih knjižnica, Vesna Čučić spomenula je navode u medijima po kojima se Dom Marina Držića pripaja Knjižnicama te je naglasila kako to nije istina. Naime, takva je informacija potekla s gradskog vijeća no na kolegiju je Šimac Bonačić ustvrdila kako će se DMD ipak pripojiti Muzejima.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać od ostalih je informacija kazala kako su održana brojna vodstva kroz muzeje i to za osnovne škole, Gimnaziju Dubrovnik te članove udruge Udovica Domovinskog rata. Spomenula je i da su dvije izložbe –Antički vodovod Vodovađa – Cavtat i Znameniti pomorci Dubrovačke Republike zbog velikog interesa javnosti produžene do kraja travnja.

Vilać je dodala podatak o 3514 posjetitelja u ožujku te sudjelovanje u projektu muzejske solidarnosti pokrenutom nakon zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu. „Brisanjem jednog od svojih najvrijednijih izložaka, ulja na platnu "Venera i Adonis", nastalog u prvoj polovici 16. stoljeća, 4. ožujka prezentirana je tako dubrovačka podrška međunarodnoj kampanji“, rekla je ravnateljica te najavila i gostovanje zagrebačke izložbe „Pisanica – tradicija koja traje“ koja se otvara 22. ožujka.

Vesna Čučić za Dubrovačke je knjižnice govorila o besplatnom tečaju za umirovljenike u kojemu se nudi informatičko obrazovanje. „Interes je bio doista velik te zbog ograničenosti računala nismo uspjeli primiti sve zainteresirane stoga nastavljamo s ovakvim projektom“, rekla je Čučić.  Trenutno je za 40-ak umirovljenika organizirano pet grupa.

Vesna Delić Gozze, ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik spomenula je pak predavanje bračnog para Lord o kulturnom i muzejskom planiranju, a usto je napomenula i da je otvorena izložba fotografija Petera Knappa po imenu „Cvijeće i smeće“.

Novi v.d. ravnatelja Doma Marina Držića Nikša Matić govorio je najviše o potencijalnoj suradnji kulturnih ustanova u Dubrovniku. „Nadamo se izvrsnoj suradnji, a usto i izradi programa, računalnog programa  te redizajnu trenutne web stranice i naravno sudjelovanju u društvenim mrežama“, rekao je Matić. Najavio je također i tematske večeri posvećene Držiću i poklone odnosno gratis biografiju Marina Držića svakom kupcu suvenira s ciljem što veće promocije dubrovačkog velikana.