Milat: 'Sto tisuća smo u manjku!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dulist.hr
Na kolegiju ustanova u kulturi održanom u ponedjeljak, 4. veljače, posebnu je pažnju uzeo govor Damira Milata, novog odnosno starog ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji je spomenuo poveći dug te opomenuo kako je DSO-u potrebna veća promocija.

Pohvalivši se uredno odrađenim koncertima, Damir Milat spomenuo je novogodišnji koncert koji je, po njegovom mišljenju bio nedovoljno medijski popraćen. „Plakati Novih fosila i ostalih izvođača bili su jako zastupljeni po gradu umjesto da Orkestar koji zapravo predstavlja ovaj grad bude više promoviran“, rekao je.

Milat je iskoristio priliku te najavio maškarani koncert Opereta Mix, manifestaciju u sklopu Dubrovnik Karneval Festa koja će se održati 6. veljače u Kazalištu Marina Držića. „Orkestar će također biti maškaran pa ćemo s time pokušati stvoriti jednu sasvim drugačiju atmosferu“, ustvrdio je Milat. Cijena karata je 50 kuna.

Ravnatelj Orkestra spomenuo je i budućnost. „Nažalost, Orkestar ima problema s donošenjem programa jer još nije donešen usprkos mojoj namjeri da se to što ranije obavi. „ Trebalo bi to, rekao je Milat, donijeti u doba kada to čine i Dubrovačke ljetne igre. „Ovisimo o turistima stoga moramo znati što točno prodajemo“, rekao je ravnatelj DSO.

Osvrnuvši se na program DSO za tekuću godinu, Milat je rekao: „Za ovu godinu program će biti kvalitetan tijekom cijele godine, s kvalitetnim umjetnicima, ali Orkestar je na mjestu kada treba vrlo brzo napraviti promjene zbog odlaska u mirovinu naših zaposlenika, umjetnika.“ Naime, DSO trenutno radi na okupljanju što većeg broja umjetnika baš iz Dubrovnika kako bi se očuvao duh Grada.

Spomenut je i prostor samice koji više, po mišljenju novog ravnatelja, nije dostatan za Orkestar. „Moramo se boriti da tijekom zime privučemo dubrovačku publiku i dati različite pogodnosti građanima.“ U tom kontekstu, Milat je spomenuo i povlastice proizašle iz suradnje s Libertasom, ali i pretplatne karte koje će se ubuduće izdavati po cijeni od 300 kuna za umirovljenike te 400 kuna za građane (500 kuna za parove).

Milat se osvrnuo i na način prodaje karata koji će biti kopiran od Dubrovačkih ljetnih igara odnosno karte će se moći kupiti dosta prije same izvedbe i to na nekoliko lokacija.

Izjava koja je najviše šokirala prisutne zasigurno je financijsko stanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra. „Sad nam u veljači ide financijsko izvješće, a već mogu reći da ćemo u minusus završiti financijsko poslovanje, i to za 350 tisuća kuna“, rekao je Milat. Ono će se, rekao je ravnatelj, djelomično pokriti za 250 tisuća kuna koje su prenesene u plusu od prošle godine stoga ostaje 100 tisuća kuna duga. Također je rekao kako dvije godine nije plaćen potrošni materijal, no to će se u budućnosti riješiti uz pomoć prihoda.

Budući da su se načelnica i zamjenica gradonačelnika našle iznenađene, ustvrdile su kako je krivac za takvo stanje loše planiranje. Ipak, tema je napuštena sa spomenom rješenja tek nakon što izvješće bude izrađeno.