'

Luko Paljetak oduševio Splićane

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: politikaplus.hr
Luko Paljetak, svestrani gospar, kako mu neki tepaju gostovao je u Splitskoj Gradskoj knjižnici Marko Marulić povodom svoga 70 rođendana.

Svestrani gospar se pak poklonio splitskoj publici. Akademik Paljetak je pjesnik, prozaik, esejist, slikar, likovni kritičar, dramaturg, redatelj, pisac za djecu ili da ne duljimo, istinski renesansni tip kako ga je opisala Ingrid Poljanić, glasnogovornica i organizatorica kulturnih događanja knjižnice. Susret s Paljetkom organiziran je na inicijativu profesora Darka Matičevića, šansonjera, kantautora i skladatelja koji je i uglazbio neke stihove dubrovačkog pjesnika.

"Luko je čovjek koji zove riječi da mu se odazovu, on riječima daje novi značaj", istaknuo je Tonko Maroević, kritičar, pjesnik, književnik i povjesničar umjetnosti.

"Nisam došao u Split jer eto jedan gospar dolazi iz Republike da bi malo vidio neki tamo mandrilski grad, nego zato što su moji pjesnički počeci vezani za Split. Preciznije, za jednu divnu i samozatajnu ženu Milku Barać koja je zaslužna za moju prvu zbirku pjesama. Poslala je pjesme koje sam pisao na natječaj bez da sam to znao, a rezultat je objava prve knjige" prisjetio se Paljetak. "Ljubavlju ste me primili, ljubav bih vam htio vratiti" kazao je na koncu susreta i izrecitirao pjesmu napisanu u čast, a koga drugoga nego Marka Marulića.

Večer su uljepšali i učenici trećeg razreda Osnovne škole Lučac recitacijama iz Paljetkove priče za djecu Miševi i mačke naglavačke.

Druženje sa Splićanima u dupkom punoj Gradskoj knjižnici trajalo je 80 minuta, a završilo je dugotrajnim pljeskom uz "standing ovations".

Inače, proslava velikog jubileja, 70 godina od rođenja Luka Paljetka, obilježit će se diljem Hrvatske, a počela je u veličanstvenoj atmosferi u Splitu.

Izvor: Dalmacija news