KONCERT ISPRED KNEŽEVA DVORA ODUŠEVIO PUBLIKU Započeo Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DSO
Koncertom "Chansons d'amour" ispred Kneževoga dvora, sinoć je započeo deseti po redu Međunarodni festival opernih arija "Tino Pattiera".

Festival je to posvećen opernom pjevaču iz Cavtata, velikom i slavnom imenu europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća – Tinu Pattieri. Ovo je četvrta godina da se festival održava u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Zaključno s datumom 4. srpnja, dubrovačka će publika imati priliku uživati u naljepšim arijama poznatih opernih arija.

Glazbeni direktor festivala je izraelski dirigent Noam Zur koji je za ovu prigodu u grad doveo uspješne i međunarodno priznate operne pjevače te koji su sinoć pred brojnom publikom ispred Kneževoga dvora izveli poznate operne arije posvećene ljubavi. Publiku su osobito oduševile izvedbe arija "Sous le dôme épais" iz opere Lakme L. Delibesa, "E lucevan le stelle" iz opere Tosca te "Un bel di" iz opere Madama Butterfly G. Puccinija i "Parigi, o cara" iz opere La Traviata G. Verdija. Na programu su se našle i brojne druge arije velikih skladatelja kao što su H. Berlioz, G. Bizet, P. Mascagni, J. Massenet, P.I. Čajkovski i drugi. Soliste sopranisticu Lianu Aleksanyan, mezzosopranisticu Ursulu Hesse von den Steinen, tenora Xaviera Morena i basa Tarasa Konoshchenka, publika je nagrađivala dugim pljeskom pa je koncert završio uz dva bisa, a jedna od njih je zajednička izvedba Dubrovačkog simfonijskog orkestra i svih solista arije "Brindisi" iz Verdijeve La Traviate.

Sljedeći koncert na programu festivala je u nedjelju 2. srpnja u atriju Kneževoga dvora s početkom u 21.30 sati. Riječ je o recitalu pod nazivom "Seriously romantic". Njemačka mezzosopranistica Ursula Hesse von den Steinen i ukrajinski bas Taras Konoshchenko izvodit će djela iz razdoblja romantizma: Brahmsove Četiri ozbiljne pjesme (Vier ernste Gesänge, op. 121) te tri Liedera, kao i Mahlerove pjesme iz Dječakovog čarobnog roga (Des Knaben Wunderhorn).